Σε δημόσιο απολογισμό της δημοτικής αρχής προχώρησε σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος είπε ότι «δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη νέα γενιά, διότι για εμάς τα παιδιά και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος» και προσέθεσε: «Παλεύουμε όλα τα παιδιά να είναι σε παιδικούς σταθμούς και να έχουν προσχολική αγωγή. Στηρίζουμε τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά, αυξάνοντας την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, απαλλάσσοντας το 80%, από την καταβολή των τροφείων».

Ακόμη είπε ότι «στηρίξαμε τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής» και εξήγησε:

«Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τις δράσεις του δήμου ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανέχεια και τη μιζέρια που αναπαράγει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα, διασφαλίζοντας πρωινό σε 1.540 μαθητές των σχολείων και καλύπτοντας ανάγκες φτωχών οικογενειών από την τράπεζα τροφίμων».

Ακόμη, προσέθεσε, «παρέχουμε μόνιμες δομές για τους άστεγους και χώρους για έκτακτες ανάγκες, όπως ψύχος και καύσωνας, ενώ στο σχεδιασμό μας είναι η μετατροπή συγκεκριμένου κτιρίου της πόλης μας σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων».

Όσον αφορά τα όσα έγιναν στον τομέα του αθλητισμού ο κ. Πελετίδης είπε μεταξύ άλλων: «Ανοίξαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το παραδώσαμε στο λαό. Σήμερα, καλύπτει ανάγκες άθλησης για 43 συλλόγους και σωματεία. Στηρίζουμε με όλα τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό».

Σχετικά με τον πολιτισμό, ο δήμαρχος σημείωσε: «Ενισχύουμε την πολιτιστική δημιουργία, αναβαθμίζουμε τον πολιτισμό, τη λαϊκή παράδοση και την ερασιτεχνική πρωτοβουλία. Το ΔΗΠΕΘΕ με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, δημιουργεί παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Το θέατρο φτάνει στις γειτονιές μας, σε όλη την έκταση του δήμου και σε άλλους δήμους της Δυτικής Ελλάδας».

Μιλώντας για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε ότι «εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα» και προσέθεσε: «Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια. Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας με όλους τους όρους προστασίας της υγείας των κατοίκων και την πλήρη κάλυψη όλων των απορριμμάτων».

Στον τομέα της ύδρευσης, ο Κώστας Πελετίδης ανέφερε πως «καταργήσαμε στην πράξη τις διακοπές νερού, ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού, ενισχύσαμε την πολιτική διακανονισμού και διευρύναμε τη βάση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, με αποτέλεσμα, 2.550 οικογένειες να ελαφρυνθούν κατά 500.000 ευρώ».

Όπως προσέθεσε, «από τη μείωση των τιμολογίων του νερού, ελαφρύνθηκαν τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 1.500.000 ευρώ».

Ακόμη ανέφερε πως «βάλαμε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από αρμόδιο κρατικό φορέα».

Όσον αφορά το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ο δήμαρχος είπε ότι «παλεύουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, για να παραχωρηθεί οριστικά, ολόκληρη η παραλιακή ζώνη στο δήμο και στον πατραϊκό λαό για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ξεκούραση, περίπατο και άθληση».

Σχετικά με τα ανταποδοτικά τέλη ο Κώστας Πελετίδης είπε: «Τα μειώσαμε σε όλη την έκταση του πρώην δήμου Πατρέων, σε ποσοστό 15%. Απαλλάξαμε πλήρως τις άπορες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Μειώσαμε κατά 50% τα τέλη για τους μακροχρόνια άνεργους και απαλλάξαμε πλήρως τους κατοίκους των περιοχών γύρω από τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας και το βιολογικό καθαρισμό».