Στα άκρα τραβούν την κόντρα με την κυβέρνηση οι αγρότες, οι οποίοι μετά από μία ώρα συνεδρίασης στη Σίνδο αποφάσισαν να απορρίψουν την πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για συνάντηση προκειμένου να βρεθεί λύση για το Ασφαλιστικό.

Οι αγρότες, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ανά την επικράτεια, ζητούν την απόσυρση του σχεδίου νόμου που έχει κατατεθεί ως πρόταση στους δανειστές ως προαπαιτούμενο για την έναρξη συνομιλιών με την κυβέρνηση από μηδενική βάση.

Εκπρόσωπος των αγροτών τόνισε μετά τη συνεδρίαση πως θα παραμείνουν στους δρόμους, «χωρίς να βιάζονται» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον πρόσθεσε πως προσανατολίζονται στο πλείσιμο επ’ αόριστον του εθνικού δικτύου.

Πλέον, μετά και από αυτή την εξέλιξη αναμένεται η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Καρότο και μαστίγιο» από την κυβέρνηση

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση πορεύεται με την τακτική του «καλού και του κακού μπάτσου» απέναντι στους αγρότες, προβάλλοντας από τη μία στο πρόσωπο του πρωθυπουργού την κυβερνητική διαλλακτικότητα και την διάθεση για διάλογο προκειμένου να βρεθεί λύση, την ώρα που υπουργοί προβαίνουν σε μπαράζ «εμπρηστικών» δηλώσεων με στόχο να διασπάσουν το μπλοκ των απεργών σε αυτούς που όπως τονίζουν έχουν λόγους να διαδηλώνουν και στους «αγροτοπατέρες» που επί σειρά ετών απολάμβαναν επιδοτήσεις και φοροδιέφευγαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει σε «εξαντλητικό διάλογο», ωστόσο την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου τονίζει την ανάγκη τήρησης της συμφωνίας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επαναφορά του Grexit και επισημαίνει πως υπάρχει φοροδιαφυγή από μερίδα των αγροτών, από τη στιγμή που η αξία της αγροτικής παραγωγής της χώρας υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ και δηλώνονται περίπου τα μισά. Παράλληλα, ο Νίκος Φίλης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των «αγροτοπατέρων» σχετικά με τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό ενώ διεμήνυσε πως το «πάρτι» έχει τελειώσει.

«Εάν δεν ληφθούν τώρα μέτρα και δεν σταματήσουν οι επιπτώσεις από το πάρτι υπέρ των αγροτοπατέρων και του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, θυμάστε πώς ζύγιζαν πέτρες για να πάρουν επιδοτήσεις, θυμάστε τι έγινε με τα μπαμπάκια, αν δεν αλλάξει αυτή η νοοτροπία και η κατάσταση και αν δεν υπάρξει νέα αφετηρία θα έχουμε κάθε χρόνο όλο και πιο χειρότερη αγροτική κατάσταση», δήλωσε ο Νίκος Φίλης.

Την ίδια ώρα σε χθεσινή παρέμβασή του στην Βουλή ο Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε: «Εμείς δεν φορολογούμε τους αγρότες με τεκμαρτό τρόπο, αλλά με λογιστικό. Έσοδα μείον έξοδα και στα έξοδα υπάρχουν και οι λειτουργικές δαπάνες, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές τους». Διευκρίνησε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και «θα αλλάξουμε τον συντελεστή από 13% σε 16%».

Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Τάι Κβο Ντο απηύθυνε εκ νέου έκκληση για «εξαντλητικό διάλογο» με τους αγρότες, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο το μήκος του εθνικού οδικού δικτύου και απειλεί να παραλύσει τη χώρα. Παράλληλα όμως, άφησε σαφείς αιχμές για ορισμένους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές, δείχνοντας πως στο Μέγαρο Μαξίμου «βλέπουν» υπόγειες διασυνδέσεις της Νέας Δημοκρατίας με τα μπλόκα σε μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.

Κορυφαίος υπουργός στο περιθώριο της προχθεσινής εκδήλωσης για την επέτειο του ενός έτους διακυβέρνησης σημείωνε με νόημα πως πίσω από τις επιθέσεις αγροτών σε βουλευτές της περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται συνδικαλιστές της ΝΔ, πολλοί από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί. «Επιχειρείται ένα στημένο σκηνικό έντασης από ορισμένους που καπηλεύονται τη δίκαιη αγωνία του αγροτικού κόσμου» σημείωνε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν πως αγροτοσυνδικαλιστής-υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. πρωτοστάτησε στην εισβολή «αγανακτισμένων αγροτών» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες, ενώ ο «συγκεντρωσιάρχης» του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά ήταν ο «αγανακτισμένος» Κρητικός αγρότης που εμφανιζόταν στα κανάλια και διαμαρτυρόταν για τα μέτρα της κυβέρνησης. Πέραν αυτού, στο Μαξίμου τονίζουν πως εκτός από γαλάζιους συνδικαλιστές στα μπλόκα των αγροτών εντοπίζεται ισχυρή διείσδυση του ΚΚΕ αλλά και ακροδεξιών στοιχείων.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κάνουν λόγο για υπόγειες διασυνδέσεις της Συγγρού με γαλάζιους συνδικαλιστές ανά την επικράτεια, με στόχο τη δημιουργία κλίματος μέσα από περιστατικά που αναπαράγονται από τα κανάλια, που είδαν τη ΝΔ να μπλοκάρει τον διορισμό του ΕΣΡ για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών.

«Ορισμένοι αγρότες εκτίθενται» σχολίαζε πηγή από το Μέγαρο Μαξίμου, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ενώ μέχρι πρότινος οι αγρότες ζητούσαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και όταν αυτό κατέστη εφικτό προέβαλαν ως όρο την οριστική απόσυρση του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για κάποιους που εμποδίζουν τον διάλογο και για κύκλους που «ερωτοτροπούν» με την ανωμαλία και προκαλούν διαρκώς αναταραχή και κλίμα εκτροπής μιλώντας στο Star. «Πώς αλλιώς θα εξηγούσατε τον εγκλεισμό επί 12 ώρες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κομοτηνή από στοιχεία τα οποία ξέρουμε τι προέλευση είχαν;» διερωτήθηκε και διευκρίνισε: «Δεν μιλάω για όλον τον κόσμο που ήταν εκεί, μιλάω για αυτούς που κατηύθυναν τις δράσεις».