Καθημερινό αγώνα δίνουν τα καταστήματα στο Ρέθυμνο για να κρατηθούν ανοιχτά μιας και η οικονομική κρίση τα έχει «γονατίσει», με αρκετά από αυτά να βάζουν λουκέτο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, το πρώτο εξάμηνο του 2011 συνολικά 102 επιχειρήσεις στο νομό έκλεισαν. Η εικόνα είναι θλιβερή σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπως στις οδούς Αρκαδίου, Εθνικής Αντιστάσεως, Μοάτσου, στις λεωφόρους Κουντουριώτη και Σταμαθιουδάκη, όπου η μια επιχείρηση κλείνει μετά την άλλη.

Η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους, οπότε διέκοψαν τη λειτουργία τους 227 επιχειρήσεις και ιδρύθηκαν 178.

Τα νούμερα, ωστόσο, προκαλούν έντονο προβληματισμό, αν συνυπολογιστούν τα στοιχεία του 2010, όταν 401 επιχειρήσεις «χάθηκαν» από την τοπική αγορά. Μέσα σε ενάμιση χρόνο δηλαδή 503 επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο» στο νομό.

«Τώρα το καλοκαίρι τα πράγματα είναι καλύτερα για μας, όμως η κατάσταση παραμένει απογοητευτική. Ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατά πολύ» ανέφερε στην εφημερίδα «Ρεθεμνιώτικα Νέα.» επιχειρηματίας του νησιού.

«Είμαστε σε αδιέξοδο. Υπάρχουν μέρες που φτάνει το μεσημέρι, κλείνω το κατάστημά μου και δεν έχω στο ταμείο ούτε πενήντα ευρώ. Πλέον, δεν βγάζουμε ούτε τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεών μας» αναφέρει κάποιος άλλος.