Όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις χορήγησης πλαστών προνοιακών επιδομάτων θα τιμωρηθούν ακόμη και εάν είναι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες, τόνισε σε δηλώσεις του στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5 ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, με αφορμή την υπόθεση στη Ζάκυνθο, όπου από τους 35.000 κατοίκους του νησιού, οι 700 εμφανίζονταν επισήμως τυφλοί και λάμβαναν το σχετικό επίδομα αναπηρίας, που ανέρχεται σε 725 ευρώ το δίμηνο.

Ο κ. Μπόλαρης είπε ότι ανάλογα φαινόμενα έχουν εντοπιστεί και σε άλλους νομούς και πως το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας διενεργεί ελέγχους σε 13 νομούς της χώρας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, «χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως εκλογικός μηχανισμός, ως ρουσφετολογικός μηχανισμός».

Τέλος, ο κ. Μπόλαρης ανάφερε ότι τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος θα ανακοινώσει αλλαγές στο καθεστώς των επιδομάτων, σημειώνοντας πως «θα μπούμε σε μια τελείως διαφορετική διαχείριση του συστήματος των επιδομάτων που δίνονται από το ελληνικό κράτος, με μια πλατφόρμα όπου θα υπάρχει και διαφάνεια και έλεγχος ταυτόχρονα, χωρίς αμφισβήτηση από κανέναν».