Την έντονη αντίδρασή τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι οκτώ επιστημονικών φορέων της Αχαΐας, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. Μάλιστα τόνισαν ότι απορρίπτουν το σχέδιο της κυβέρνησης, «ακόμη και μετά τις “διαρροές” για, επουσιώδεις στην πραγματικότητα, βελτιώσεις».

Όπως είπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσαν στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου Πατρών, «η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων».

Ακόμη, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφεραν ότι «η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων». Επίσης, πρόσθεσαν ότι «το προσχέδιο καθιστά παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των “γκρίζων” ζωνών της οικονομίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισαν ότι «η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Ακόμη ανέφεραν, ότι «οι προτάσεις της κυβέρνησης καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες». Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης. Στην κοινή συνέντευξη τύπου μετείχαν ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Νίκος Παπάκος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου ‘Αννα Μαστοράκου, η πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Ιωάννα Μπονέλη, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Γιώργος Μουτούσης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και η πρόεδρος του περιφερειακού τμήματος φυσικοθεραπευτών Αμαλία Παπαδοπούλου-Μπακρώζη.