Τις αντιδράσεις κατοίκων του νοτίου διαμερίσματος της Πάτρας έχει προκαλέσει η απόφαση του δήμου να προχωρήσει στην δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, μέσα στο χώρο του βιοτεχνικού πάρκου, που βρίσκεται κοντά στις παραγλαύκειες οδούς, οι οποίες ενώνουν την περιμετρική της Πάτρας με το νέο λιμάνι.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του δήμου, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας δεκάδες κάτοικοι των νότιων συνοικιών.

«Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, διότι είναι αίτημα πάρα πολλών πολιτών, οι οποίοι έχουν απελπιστεί, αφού οι εξαγγελίες άλλων δήμων της χώρας δεν υλοποιούνται», δήλωσε στο ΑΜΠΕ, αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος.

Σχετικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων, ο Παύλος Στάμος είπε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία όχληση, διότι η κοντινότερη κατοικία απέχει 500 μέτρα από το βιοτεχνικό πάρκο, που είναι μία εγκατάσταση χαμηλής όχλησης».

Επίσης, πρόσθεσε, ότι το κέντρο αποτέφρωσης θα κατασκευαστεί σε μία έκταση 10 στρεμμάτων που βρίσκεται εντός δημοτικού οικοπέδου, όπου αρχικά είχε προβλεφθεί για κατασκευή βιολογικού καθαρισμού. Ακόμη ανέφερε ότι η νομοθεσία προβλέπει πράσινη ζώνη πέντε μέτρων και εμείς έχουμε τη δυνατότητα να την κάνουμε μέχρι και 15 μέτρα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει καμία όχληση προς τους κατοίκους.

Επίσης, είπε ότι δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη καμινάδα, αφού λειτουργούν κλίβανοι που έχουν ειδική καύση. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι αντιδρούν διότι όπως υποστηρίζουν «η περιοχή μας συνεχώς υποβαθμίζεται και θέλουν να μας μετατρέψουν σε πολίτες τρίτης κατηγορίας». Επίσης, δηλώνουν ότι είναι ιδιαιτέρα ενοχλημένοι με την στάση της δημοτικής αρχής, διότι όπως υποστηρίζουν, δεν τους ενημέρωσε έγκαιρα για τα σχέδια της περί της κατασκευής κέντρου αποτέφρωσης νεκρών.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής υποστήριξαν ότι σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από το βιοτεχνικό πάρκο βρίσκονται νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και κατοικίες. Επίσης, πρότειναν στη δημοτική αρχή να κατασκευάσει το κέντρο αποτέφρωσης στην βιομηχανική περιοχή της Πάτρας. Τελικά, η επιτροπή ποιότητας ζωής αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία να εγκρίνει την πρόταση για την δημιουργία του κέντρου, η οποία στην συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σχετικά με την κατασκευή του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών, ο Παύλος Στάμος είπε ότι με βάση την μελέτη που έχει γίνει, το κόστος κατασκευής του έργου φθάνει περίπου τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, ο αντιδήμαρχος είπε ότι θα αναζητηθούν πόροι από τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε περίπου 4 χρόνια, με βάση το κόστος για κάθε μια αποτέφρωση. Σήμερα, σύμφωνα με όσα είπε ο Παύλος Στάμος, μεταφέρονται από την Ελλάδα στην Βουλγαρία προς αποτέφρωση 3.000 σοροί. Εκεί, συνέχισε η κάθε αποτέφρωση κοστίζει περίπου 600 ευρώ, ενώ εμείς υπολογίζουμε ότι η κάθε καύση στο αποτεφρωτήριο, μπορεί να κοστίζει περίπου 400 ευρώ».