Σημαντικά μειωμένη καταγράφεται από το πρωί η κίνηση στις κεντρικές εφορίες του νομού Θεσσαλονίκης, με τους επικεφαλής των ΔΟΥ να αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ενώ μέχρι χθες επικρατούσε το αδιαχώρητο η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη σε τηλεοπτική εκπομπή για παράταση της προθεσμίας κατάθεσης των πινακίδων, έβαλε φρένο «στη φρενίτιδα που επικρατούσε».

Με τη φράση «οι φορολογούμενοι είναι πιο γρήγοροι στην ενημέρωση από ότι εμείς», ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Καλαμαριάς, Ιωακείμ Ζουμπαρίδης, επεσήμανε στο ότι η κίνηση σήμερα στην Εφορία είναι ιδιαίτερα υποτονική. Πάντως, με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στη διάθεσή του, επισήμανε ότι καταγράφεται ελαφρά μειωμένη η κατάθεση πινακίδων Ι.Χ. οχημάτων και μοτοσικλετών, αν και όπως έσπευσε να διευκρινίσει «είναι αυξημένες ως και 80% οι νέες ακινητοποιήσεις», σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2014. Πάντως, μέχρι χθες είχαν κατατεθεί περισσότερες από 2.000 πινακίδες στη ΔΟΥ Καλαμαριάς, ενώ υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο διαμορφωνόταν σε 2.400.

Ηρεμία επικρατεί και στην ΔΟΥ ΣΤ΄, με τον προϊστάμενο της Εφορίας, Δημήτρη Σιώπη, να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «μέχρι χθες επικρατούσε τρέλα». «Ενώ το τμήμα αυτοκινήτου στη διάρκεια του έτους λειτουργεί με έναν υπάλληλο, κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες το ενισχύουμε με επιπλέον», είπε. Αναφορικά με τις καταθέσεις πινακίδων, ο κ. Σιώπης τόνισε ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα και επισήμανε ότι «κάποιοι τις παίρνουν πίσω εντός 2-3 μηνών, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που τις έχουν αφήσει στην υπηρεσία μας για περισσότερα και από τέσσερα χρόνια».

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι ΔΟΥ Α’ και Νεαπόλεως, με τις επικεφαλής τους Καλλιόπη Χατζοπούλου και Παρασκευή Καραγιαννοπούλου, αντίστοιχα, να τονίζουν ότι η προσέλευση στις Εφορίες συνεχίζεται από το πρωί, αλλά, αλλά όλα κυλούν ήρεμα, σε αντίθεση με το «πανδαιμόνιο και τις μικροεντάσεις μεταξύ των φορολογουμένων που είχαμε μέχρι χθες». Όπως αναφέρουν, φέτος είναι περισσότεροι αυτοί που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων και των μοτοσικλετών τους σε ποσοστό ως και 20%, σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημαντικά αυξημένες είναι και οι μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στον αντίποδα, λιγότεροι φαίνεται ότι είναι οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν τις πινακίδες στην ΔΟΥ Α΄, αφού σύμφωνα με την κ. Χατζοπούλου «μέχρι στιγμής, καταγράφονται ελαφρά μεν, αλλά λιγότεροι δε, συγκριτικά με πέρυσι».