Σε δημόσια διαβούλευση, στη σελίδα του στο opengov.gr, βρίσκεται το σχέδιο νόμου με τίτλο «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου των κατασκευών αλλάζει το σημερινό καθεστώς των πολεοδομιών και επιχειρεί να επανακαθορίσει, τους όρους με τους οποίους εγκρίνεται, αδειοδοτείται, εκτελείται και ελέγχεται το οικοδομικό έργο, δηλαδή να επαναπροσδιορίσει τη σχέση Πολιτείας – επαγγελματιών – πολιτών ξεκαθαρίζοντας και θεσμοθετώντας την ευθύνη κάθε εμπλεκόμενου μέρους σε μια κατασκευή ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τακτοποίηση των αυθαιρέτων για 40 χρόνια στο πρότυπο της τακτοποίησης αυθαιρέτων και πρόστιμο με βάση της αντικειμενική αξία του ακινήτου επί 0,10% έως 0,15%.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μπουν στα ταμεία έσοδα 600 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ έως το Δεκέμβριο του 2011.

Από τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα εξαιρούνται τα σπίτια που βρίσκονται σε δασικές και αρχαιολογικές εκτάσεις, τα αυθαίρετα στους δασικούς χάρτες του Μαραθώνα, της παλαιάς και της Νέας Πεντέλης, ενώ γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν και μετά το 2003.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης διευκολύνσεις για την πρώτη κατοικία και τα χαμηλά εισοδήματα.