Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την δημιουργία μιας μόνιμης ευρωπαϊκής συνοριακής δύναμης που θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων του μπλοκ – ακόμα και αν μια κυβέρνηση διαφωνεί – όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα σχέδια για την αντικατάσταση της υπηρεσίας συνόρων Frontex με μια μόνιμη συνοριακή δύναμη και ακτοφυλακή, που θα αναπτύσσονται μετά από έγκριση της Κομισιόν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε. και έγγραφα που έχουν δει οι Financial Times.

To σχέδιο αποτελεί μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής για να σωθεί η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης του Σένγκεν, εισάγοντας το είδος της ενιαίας συνοριακής φύλαξης που έχουν επανειλημμένα ζητήσει το Παρίσι και το Βερολίνο.

Ένα από τα πιο επίμαχα στοιχεία της ρύθμισης θα παραδώσει στην Κομισιόν την δύναμη να εγκρίνει την ανάπτυξη στα σύνορα, μετά από σύσταση ενός διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG). Αυτό θα ισχύει και για τα μέλη της Σένγκεν που είναι εκτός Ε.Ε., όπως η Νορβηγία. Αν και θα υπάρχει διαβούλευση με τα κράτη μέλη, δεν θα έχουν την δύναμη να ασκήσουν μονομερώς βέτο στην ανάπτυξη της δύναμης.