Το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ το κουαρτέτο δεν ανοίγει για την ώρα τα χαρτιά του.

Ωστόσο οι δανειστές επανέφεραν χθες ξαφνικά το θέμα της αύξησης της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή σύνταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησαν σειρά ερωτήσεων για το θέμα και είπαν ότι η 15ετία είναι μικρό διάστημα και αποτελεί αντικίνητρο για την ασφάλιση.

Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος παρουσίασε το σχετικό σχέδιο της κυβέρνησης που περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ, του ΕΚΑΣ και των μερισμάτων του δημοσίου.

Το βασικό σενάριο για την αύξηση των εισφορών, προβλέπει για τις κύριες συντάξεις αύξηση 2% των εργοδοτικών εισφορών και για τις επικουρικές συντάξεις, αύξηση 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν απάντησαν στην πρόταση της κυβέρνησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται αντίθετοι στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στην μεταφορά κονδυλίων από τον ΕΟΠΠΥ και τον ΟΑΕΔ προς το ασφαλιστικό.