Να ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση του 42χρονου Σύρου Η.Κ στην Αμερική για σειρά αδικημάτων που αφορούν «συνωμοσία» και «εξαπάτηση των ΗΠΑ», εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ν. Παντελής.

Ο αντεισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η έφεση του Η.Κ. κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχε αποφασίσει να γίνει δεκτό το αίτημα  του περιφερειακού  δικαστηρίου  της Κολούμπια για τη σύλληψη και έκδοση του προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα της «συνωμοσίας για τη διάπραξη πλαστογραφίας και απομίμησης διαβατηρίου», «δια­κεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας» και «εξαπάτησης του κράτους των Ηνωμένων Πο­λιτειών». Στην εισήγηση του ο εισαγγελικός λειτουργός υποστήριξε ότι τα στοιχεία που προσκόμισε ο Η.Κ . δεν είναι αρκετά ώστε να αποτρέψουν την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Σύρος , ο οποίος είναι προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού, αντέτεινε πως στην περίπτωση που εκδοθεί στις ΗΠΑ δεν θα έχει δίκαιη δίκη καθώς όπως υποστήριξε  οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τον παγίδεψαν ώστε να διαπράξει  εγκληματική ενέργεια . Παράλληλα, ο 42χρονος ισχυρίστηκε ότι αν και κατασκεύασε πλαστά διαβατήρια δεν  έχει σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Επιπλέον, ο συνήγορος του Σύρου υποστήριξε ότι ο 42χρονος    δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για πράξεις που κατηγορείται ότι τέλεσε στην Ελλάδα και  οι οποίες  δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το αίτημα των αμερικανικών δικαστικών αρχών, ο Η.Κ. το περασμένο καλοκαίρι είχε επαφές στην Αθήνα με Αμερικανό πράκτορα και ανέλαβε έναντι του ποσού των 10.000 ευρώ, την κατασκευή  4 πλαστών διαβατηρίων. Η συνάντηση ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε από την πλευρά του Αμερικανού πράκτορα και εν αγνοία του Σύριου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα.