Με την ύψωση της ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά κορυφώθηκαν το μεσημέρι στα Χανιά οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 102 ετών της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στον ίδιο χώρο την 1η Δεκεμβρίου του 1913 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρίγκηπας Γεώργιος παρουσία Κρητικών οπλαρχηγών και χιλιάδων πολιτικών επισφράγιζαν μετά από χρόνια αγώνων την Ένωση της Μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.

Στις σημερινές εκδηλώσεις, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολλάκης που αναφερόμενος στο μήνυμα του εορτασμού τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Αυτό το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε σε αυτούς που έχυσαν τόνους αίμα για να γίνει πραγματικότητα η Ένωση, είναι ότι θα δώσομε την ψυχή μας και τον εαυτό μας για να βγάλομε την πατρίδα από αυτό το πηγάδι που έχει πέσει και να μπορέσει να ξαναμπεί η κοινωνία σε ένα δρόμο δικαιοσύνης και ανάπτυξης».

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που έγινε στο φρούριο Φιρκά ήταν ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της περιόδου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι, « η ιστορία για όλους μας είναι μάρτυρας, γνώση κιβωτός». Τη σημαία στο φρούριο Φιρκά ύψωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων και ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής τρία μαχητικά αεροσκάφη F16 block 52 σε σχηματισμό πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις. Είχε προηγηθεί επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος μετά το τέλος της οποίας σχηματίστηκε πομπή για την μεταφορά της Ελληνικής σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.