Σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις σε όλο τον κόσμο με αρχή το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, καλούν απλοί πολίτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, εδώ και αρκετούς μήνες.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους εθελοντές, ο Στέφανος Καμπέρης, το ζήτημα είναι να «αντιληφθεί ο καθένας μας κατά πόσο η χώρα του έχει επηρεάσει για τη δημιουργία του προσφυγικού θέματος και να αντιμετωπισθεί η ρίζα του προβλήματος που είναι πρωτίστως πολιτική».

«Λύση δεν είναι μόνο να βοηθάμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν τα σύνορα και να γίνουν στις χώρες προορισμού εργάτες με 200 ευρώ εξυπηρετώντας έτσι το ίδιο το σύστημα που τους έφερε τον πόλεμο στην χώρα τους» λέει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρεται ενδεικτικά στη σελίδα που έχουν δημιουργήσει στο fb (https://www.facebook.com/stopworldwarmovement/?fref=ts ), «η αλληλεγγύη δεν είναι από μόνη της η λύση, αν δεν συνοδεύεται από αγώνα ενάντια σε όλα αυτά που γεννάνε τον πόλεμο και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά».

«Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα σύνορα χαράζονται με το αίμα των λαών, τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας αυξάνονται, σφαίρες επιρροής ξαναμοιράζονται, φυσικοί πόροι χωρών λεηλατούνται. Αντιδραστικές πολιτικές προβάλλονται σαν ‘λύση’, τοίχοι υψώνονται, άνθρωποι διαλέγονται …φόβος…» σημειώνεται σε σχετικό κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

Εθελοντές και απλοί πολίτες ζητούν να «σταματήσει ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος πριν να είναι αργά γιατί, ο μόνος “πόλεμος” που μας αφορά είναι αυτός που πρέπει να δοθεί για να μπορέσουν όλοι οι άνθρωποι να ζουν με αξιοπρέπεια εκεί όπου αυτοί επιλέγουν».