Για τρεις συνεχόμενες Κυριακές η ΧΑΝΘ και ο Σύλλογος Φίλων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, βρέθηκαν κοντά στους πρόσφυγες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Θεσσαλονίκης.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΧΑΝΘ, Ιωάννης Σωσίδης, η προσπάθεια αυτή είχε ως στόχο κυρίως την προσφορά βοήθειας, αλλά και τη βιωματική εκπαίδευση των παιδιών της Σχολής Στελεχών στον εθελοντισμό.

Στους πρόσφυγες δόθηκαν αδιάβροχα, κουβέρτες, κάλτσες και τρόφιμα. Οι εθελοντές πρόσφεραν και κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό: ένα χαμόγελο στα παιδιά και στους μεγάλους που το έχουν ανάγκη.

Η εθελόντρια Ευαγγελία Ζαμπέτη, εκπαιδεύτρια στη Σχολή Στελεχών της ΧΑΝΘ, μια από τους πρώτους που συμμετείχαν στις αποστολές ανέφερε το πόσο δύσκολο ήταν τόσο πρακτικά -λόγω γλώσσας- όσο και ψυχολογικά, από την άποψη ότι μέσα σε λίγα χιλιόμετρα βρέθηκαν από τον πολιτισμό της πόλης σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Πως στην αρχή δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τα παιδιά και να κάνουν και τα ίδια και τους γονείς τους να τους εμπιστευθούν, ειδικά εφόσον δεν γνώριζαν τη γλώσσα. Πως στην αρχή ήταν όλοι μουδιασμένοι καθώς όσο και να είχαν προετοιμαστεί αυτό που αντίκρισαν δεν το είχαν φανταστεί… «Αλλά ήθελε δουλειά σαν δράση… δεν ξέρεις τι σε περιμένει… είναι διαφορετικό να το κάνεις αυτό με παιδιά που σε καταλαβαίνουν κι εντελώς διαφορετικό να προσπαθείς να πείσεις ένα παιδί σε αυτές τις καταστάσεις να αφήσει τους γονείς του για να έρθει να παίξει μαζί σου να σε εμπιστευτεί ή να ζωγραφίσει» είπε.

Οι οργανώσεις δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για όσο χρειαστεί.