Η Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς με το χαρακτηριστικό τίτλο Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. και σκοπό την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών σε πρόσφυγες και ντόπιους είναι γεγονός. Στήθηκε από εθελοντές επαγγελματίες στο χώρο της υγείας στο παλιό αγροτικό ιατρείο στη Σκάλα Συκαμιάς στη βόρεια Λέσβο. Εκεί, όπου μέχρι τώρα κάθε Τρίτη μια αγροτική γιατρός συνταγογραφούσε καλύπτοντας υποτυπωδώς τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού. Με πρόταση του Προέδρου της Κοινότητας Γιώργου Σαρόγλου την καθοδήγηση του εντατικολόγου παιδιάτρου, διευθυντή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα Ανδρέα Ηλιάδη και μετά από ατέλειωτες ώρες δουλειάς εθελοντών από τη Μυτιλήνη αλλά και την άλλη Ελλάδα που επιχειρούν στην περιοχή, η Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιάς από χθες λειτουργεί. Μάλιστα ήδη αντιμετώπισε και το πρώτο σοβαρό περιστατικό περιθάλποντας έναν πρόσφυγα με βαρύ άσθμα.

Όπως λέει ο κ. Ηλιάδης «η ιδέα για μια τέτοια Μονάδα γεννήθηκε όταν επιχειρούσαμε με άλλους εθελοντές γιατρούς από την Πάτρα πάνω στο κύμα στην κυριολεξία. Ετοιμάστηκε όμως από το μηδέν σε τρεις μόλις μέρες. Η δημιουργία της χρειάστηκε όπως καταλαβαίνετε πολύ αγάπη για το συνάνθρωπο, μεράκι και επιμονή». Φυσικά η Μονάδα δεν είναι μόνο για πρόσφυγες. «Είναι για τους ανθρώπους» λέει ο κ. Ηλιάδης που σημειώνει ότι «στο ιατρείο οι γιατροί θα προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε πρόσφυγες και φυσικά σε ντόπιους οι οποίοι είναι δύσκολο να κατεβαίνουν στο νοσοκομείο που απέχει 1,5 ώρα από το χωριό».

Από χθες η πρότυπη αυτή για όλη την Ελλάδα, Μονάδα παρέχει πρώτες βοήθειες στο σημείο όπου καθημερινά φτάνουν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Εκεί όπου μερικές φορές, ο χρόνος που θα παρασχεθούν αυτές οι πρώτες βοήθειες είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Με πέντε φορεία και δυνατότητα παροχής οξυγόνου σε τέσσερα άτομα ταυτόχρονα, η Μονάδα της Σκάλας Συκαμνιάς δημιουργήθηκε με μόνο κριτήριο την αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού στάλθηκε από το Νοσοκομείο της Πάτρας με απόφαση του εκεί Διοικητή Χαράλαμπου Μπονάνου. Η Μονάδα διαθέτει παροχή οξυγόνου ενώ σύντομα θα σταλεί από την Πάτρα και γεννήτρια κενού αέρα προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί σαν μια μικρή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση βαριών περιστατικών.

Ήδη εντατικολόγοι, αγγειοχειρούργοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι και άλλες ειδικότητες γιατρών έχουν δηλώσει συμμετοχή για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σήμερα στη Μονάδα της Σκάλας Συκαμνιάς μαζί με τον Ανδρέα Ηλιάδη, βρίσκεται ο εντατικολόγος αναισθησιολόγος Κωνσταντίνος Κατσανούλας από τη Θεσσαλονίκη ενώ έπονται για να επιχειρήσουν στην περιοχή κορυφαίοι Έλληνες γιατροί. Φυσικά για το όλο εγχείρημα ενήμερος είναι ο τοπικός ιατρικός Σύλλογος αλλά και το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγεάις και φυσικά το ΕΚΑΒ και το ΠΕΔΥ ώστε οτιδήποτε γίνεται στη Σκάλα Συκαμνιάς να εντάσσεται στη λειτουργία όλου του συστήματος δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγειάς.

Ο πρωτεργάτης στο στήσιμο της Μονάδας αυτής Ανδρέας Ηλιάδης επισκέφτηκε τη Λέσβο με ομάδα γιατρών από την Αχαΐα στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Έμπειρος εντατικολόγος γιατρός ο ίδιος διαπίστωσε τα προβλήματα άμεσης αντιμετώπισης σοβαρών ιατρικών περιστατικών που στοιχίζουν ζωές και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν αφού το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης απέχει μιάμιση ώρα στην καλύτερη περίπτωση από το σημείο αποβίβασης και έκανε σκοπό του να δημιουργήσει αυτή την πρότυπη ιατρική μονάδα. Η οποία μάλιστα σχεδίασε να στελεχώνεται από τους καλύτερους γιατρούς από τα ελληνικά νοσοκομεία. Παρά τις δυσκολίες δεν το έβαλε κάτω και ήρθε η ιδέα του προέδρου της Κοινότητας και η υπόσχεση του γενικού γραμματέα Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην περιοχή να οδηγήσει στη δημιουργία και λειτουργία της Μονάδας.

Η Ελληνική Μονάδα Επείγουσας Ιατρικής Συκαμιας Ε.Μ.Ε.Ι.Σ, μέχρι τώρα στήθηκε από τους εθελοντές, αναμένει ωστόσο από το Υπουργείο Υγείας ουσιαστική στήριξη και υλοποίηση των δεσμεύσεων όπως διατυπώθηκαν πρόσφατα και εγγράφως για στελέχωση εξοπλισμό και επίλυση κτιριακών προβλημάτων του αγροτικού ιατρείου στη Σκάλα Συκαμινιάς, αλλά και διάθεση δυο επιπλέον ασθενοφόρων κοντά στο χωριό.