Ο καταστροφικός σεισμός της Λευκάδας άφησε στα περισσότερα σημεία του νησιού, ζωντανά τα ίχνη του. Από τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή σημειώθηκαν κατολισθήσεις και στη διάσημη παραλία, Πόρτο Κατσίκι.

Παρά τα δημοσιεύματα, τα οποία μιλούσαν για ολικό αφανισμό της παραλίας, οι φωτογραφίες, τις οποίες έστειλε στο newsbeast.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, δείχνουν ότι η κατάσταση η οποία επικρατεί στην παραλία είναι αρκετά διαφορετική.

porto3

Όπως ο ίδιος λέει, το τοπίο έχει μεταβληθεί σημαντικά, ενώ αρκετά σημεία της ακτής έχουν καλυφθεί. Ωστόσο δεν θα μπορούσαμε σε καμία περίπτωση να μιλήσουμε για ολική καταστροφή, καθώς η παραλία παραμένει -μερικώς τουλάχιστον- προσβάσιμη. «Με το πέρασμα της πρώτης κακοκαιρίας, το κύμα και η βροχή θα αρχίσουν να επεξεργάζονται το τοπίο, ενώ η παραλία θα αποκτήσει και πάλι την προηγούμενη μορφή της».

porto1

Σύμφωνα με τον κύριο Λέκκα, υπάρχουν κάποια μονοπάτια τα οποία είναι φραγμένα. Παρόλ’ αυτά υπάρχουν ακόμα δίοδοι, η οποίοι οδηγούν στην παραλία. Τον περασμένο Μάιο μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί από ομάδα επιστημόνων οριοθέτηση συγκεκριμένων σημείων όπως φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί.

Πρόκειται κυρίως για τμήματα, τα οποία κατά καιρούς εμφανίζουν ευαισθησία με αποτέλεσμα να σημειώνονται κατολισθήσεις. Με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ο σεισμός ευνόησε την εκδήλωση του φαινομένου σε μεγαλύτερη ένταση.

Γιώργος Λαμπίρης