Επαναφορά της υπερβάλλουσας μείωσης για τις κατηγορίες των υπαλλήλων που την απώλεσαν και απελευθέρωση προσλήψεων για συγκεκριμένες ειδικότητες στους δήμους, υποσχέθηκε στην ΠΟΕ – ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο υπουργείο.

Ο κ. Κουρουμπλής παραδέχτηκε ότι είναι άδικη η κατάργηση της υπερβάλλουσας μείωσης (προσωπική διαφορά) για όσους υπαλλήλους μετατάχθηκαν, συμμετείχαν στην ενδοδημοτική κινητικότητα, ή επαναπροσλήφθηκαν μετά από διαθεσιμότητα και απολύσεις – και δεσμεύτηκε για αποκατάσταση σε συνεργασία φυσικά με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο υπουργός μάλιστα, επικοινώνησε άμεσα με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει ενδελεχώς το θέμα. Το ζήτημα αφορά περίπου 6.000 υπαλλήλους (δημοτικούς αστυνομικούς, σχολικούς φύλακες κ.ά.), οι οποίοι μετά από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τη συγκεκριμένη παροχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, υπάλληλοι που μετατέθηκαν σε άλλο δήμο να λαμβάνουν λιγότερες αποδοχές σε σχέση με τους συναδέλφους τους του ίδιου δήμου και της ίδιας ειδικότητας. Η διαφορά φτάνει ακόμα και τα 400 ευρώ/μήνα για υπαλλήλους τεχνικών ειδικοτήτων.

Για την άρση των περιορισμών στις προσλήψεις στους δήμους, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι το υπουργείο σχεδιάζει την ενεργοποίηση του μέτρου από το 2016 για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (π.χ. καθαριότητα), καθώς και για εργατοτεχνίτες και χειριστές μηχανημάτων.

Οι συνδικαλιστές έθεσαν και το θέμα της αξιολόγησης, ζητώντας να υπάρξει ξεχωριστό νομοθετικό πλαίσιο για τους δημοτικούς υπαλλήλους. Ο υπουργός απάντησε τονίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού, και έθεσε ως προϋπόθεση να συσταθούν οργανισμοί σε όλους τους δήμους, ώστε να πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση με την απαιτούμενη αρτιότητα και επάρκεια και με μηδενικό περιθώριο αμφισβήτησης.