«Μη μου μιλάς για καλοκαίρια, για ακρογιαλιές και αστέρια». Αυτό το τραγούδι η Σοφία Αρβανίτη το ερμήνευε και κάθε φορά οι θαυμαστές της το σιγοτραγουδούσαν μαζί της (και όχι μόνο). Άλλωστε, σε ποιον δεν ξυπνά αναμνήσεις καλοκαιριού…

Η Σοφία Αρβανίτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αρχικά τραγουδούσε ποπ και αργότερα λαϊκό ρεπερτόριο. Από το 1987 μέχρι το 2007 συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Άννα Βίσση, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Νίκος Καρβέλας καθώς και συνθέτες όπως οι Μιχάλης Ρακιντζής και Κώστας Χαριτοδιπλωμένος.

Άρχισε μαθήματα ορθοφωνίας και κλασικού χορού το 1978 και έξι χρόνια αργότερα της έγινε πρόταση να εμφανιστεί σε δημόσιο χώρο για να τραγουδήσει. Έτσι, το 1985 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε μια μπουάτ στην Πλάκα. Αργότερα, άρχισαν και οι συνεργασίες της με δημοφιλείς καλλιτέχνες των 80’s αλλά και οι προσωπικές της επιτυχίες.

Άξια αναφοράς είναι και η συμμετοχή της Bonnie Tyler στο κομμάτι «Πεθαίνω στην ερημιά (The desert is in your heart)», ένα κομμάτι με ροκ και ανατολίτικα στοιχεία. Λίγο αργότερα όμως η Σοφία Αρβανίτη είχε αποφασίσει να κάνει στροφή στην καριέρα της και να τραγουδήσει λαϊκά κομμάτια.

Από το 2003 μέχρι το 2007 δεν είχε δώσει δείγματα δισκογραφικής δουλειάς. Έτσι, τον Ιανουάριου του 2007 έντυσε μουσικά τη βραδιά της Κυπριακής γιορτής και το Νοέμβριο του ίδιου έτους εμφανίστηκε στο «on the rocks» με τον Πασχάλη και τη Μαντώ.

Στα μέσα του Αυγούστου του 2009, όπως λέει η Σοφία Αρβανίτη στο newsbeast.gr, κυκλοφόρησε τη τελευταία της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «χωρίς retouche». Στην πραγματικότητα, στο άλμπουμ δεν υπάρχει τραγούδι που να τιτλοφορείται έτσι. Όμως, επειδή η Σοφία Αρβανίτη, όπως αναφέρει, είχε πρόθεση να βγει ένα αποτέλεσμα που είχε την ορμή της φυσικής διάθεσης που είχε εκείνη, οι μουσικοί της καθώς και οι δημιουργοί της, το «βάπτισε» έτσι.

Στο cd άλλωστε γράφει, μεταξύ άλλων, σε σημείωμά της: «Μετά από επτά χρόνια απουσίας, μετά από επτά χρόνια σιωπής και αφού αποτοξινώθηκα από τις αγωνίες και τα πρέπει της δουλειάς, άρχισα να βλέπω πάλι τη μουσική ερασιτεχνικά, όπως τότε στα εφηβικά μου χρόνια και να νιώθω τεράστια αγάπη πάλι γι’ αυτήν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πω στον εαυτό μου πως αξίζει να ξαναασχοληθώ με κάτι που με έκανε πάλι παιδί και πολύ πολύ ευτυχισμένη. Η μουσική σε ελευθερώνει, σε ταξιδεύει, σε πάει στα σύννεφα, σε ωριμάζει. Οι στιγμές κατά την ηχογράφηση ήταν μοναδικές».

Εμφανίζεται σε διάφορες συναυλίες και αποφεύγει τους κλειστούς χώρους των μαγαζιών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει τη δική της εκπομπή στο διαδίκτυο. Παίζει μουσική για το e-rock.gr κάθε σαββατοκύριακο (την πρώτη ώρα βάζει ελληνικά και ξένα τραγούδια και τη δεύτερη φιλοξενεί καλεσμένους από το χώρο της μουσικής) και η εκπομπή της λέγεται «ροκ μακό» και θα συνεχιστεί το χειμώνα.

Περνά τον ελεύθερό της χρόνο με τους φίλους της στο σπίτι. Δίνει ιδιαίτερη σημασία στη φροντίδα του κήπου της και στα κατοικίδια που έχει και βλέπει συναυλίες. Όμως, επειδή λατρεύει το τραγούδι, συμβουλεύει τους νέους, να παλεύουν γι’ αυτό που κάνουν.

«Στις μέρες μας είναι λίγο παράξενα τα πράγματα στο επάγγελμά μας αλλά εγώ προτιμώ να μένω στο ρομαντικό κομμάτι του. Οπότε, επειδή σήμερα υπάρχουν δυσκολίες, οι νέοι οτιδήποτε κι αν κάνουν, θα δυσκολευτούν».

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».