Ο αριθμός των βούλγαρων πολιτών που επιλέγουν τις παραλίες και τις θάλασσες της Ελλάδας για τις καλοκαιρινές του διακοπές τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ.

Σύμφωνα με το διευθυντή του γραφείου του ΕΟΤ στη Σόφια Λεωνίδα Ευθυμίου «πρόκειται για κοινό με σταθερή προτίμηση, συμπάθεια και αγάπη για την Ελλάδα, τη φύση, τους ανθρώπους και το αρχαίο πολιτισμό της».

Σύμφωνα δε με τον ίδιο, η γεωγραφία της θερινής «απόβασης» των βούλγαρων παραθεριστών στην Ελλάδα επεκτείνεται συνεχώς από τις παραδοσιακές, πια, Χαλκιδική και Βόρεια Ελλάδα προς τα νησιά, όπως η Ζάκυνθος, η Ρόδος, η Κρήτη κλπ.

Μαζί με τις απολαύσεις, ωστόσο, οι βούλγαροι οδηγοί αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα, όπως αυτό της αφαίρεσης πινακίδων για παράνομο παρκάρισμα στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Στο θέμα αυτό ήταν αφιερωμένο το μεγάλο ρεπορτάζ του βούλγαρου συντάκτη Στρασιμίρ Μάρτσεφ στην τελευταία εκπομπή «Κυριακή 150» της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ, στο οποίο παρουσιάστηκαν επίσης και οι εξηγήσεις αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), ότι οι αστυνομικές αρχές απλώς εφαρμόζουν την ισχύουσα νομοθεσία.

Στο ερώτημα της παρουσιάστριας της εκπομπής κατά πόσον ένα τέτοιο μέτρο εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού σε καμιά από της υπόλοιπες 26 χώρες δεν υπάρχει παρόμοια πρακτική, όπως υποστήριξε η δημοσιογράφος Λίλι Μαρίνκοβα, η πρώην Επίτροπος και νυν υποψήφια πρόεδρος της Βουλγαρίας Μεγκλένα Κούνεβα εξήγησε, ότι η Κομισιόν παρεμβαίνει μόνο σε περιπτώσεις διάκρισης, όταν δηλαδή εφαρμόζονται «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τους ντόπιους πολίτες και για τους ξένους, αντίστοιχα.

Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής της ΒΝΡ στο Μπλαγκόεβγραντ, Στρασιμίρ Μάρτσεφ, παρουσίασε στο ρεπορτάζ του την άποψη των ελλήνων και βουλγάρων αστυνομικών, που πραγματοποιούν μεικτές περιπολίες σε τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, κατόπιν της συμφωνίας την οποία υπέγραψαν πρόσφατα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες και η οποία προβλέπει- μεταξύ άλλων- έλληνες αστρονομικοί να περιπολούν μαζί με τους Βούλγαρους το χειμώνα στο χιονοδρομικό κέντρο Μπάνσκο, όπου έρχονται για χειμερινά σπορ πολύ Έλληνες.

Η συνεργασία αυτή φαίνεται να έχει πολύ καλά αποτελέσματα και οι τουρίστες εκφράζουν την ευχάριστη έκπληξη, αλλά και τη χαρά τους, που σε περίπτωση ανάγκης θα μπορούν να επικοινωνήσουν με συμπατριώτη τους αστυνομικό και δεν θα έχουν το πρόβλημα της γλώσσας.

Το γεγονός αυτό αυξάνει το αίσθημα ασφάλειάς τους, σύμφωνα με την ομόφωνη εκτίμηση των δύο βούλγαρων και ενός έλληνα αστυνομικού, τους οποίους «ανέκρινε» ο βούλγαρος συντάκτης.

Οι τρεις αστυνομικοί έκαναν, ωστόσο, και μια ομόφωνη σύσταση στους βούλγαρους τουρίστες: να σέβεστε τους νόμους και τους κανόνες (και όχι μόνο του ΚΟΚ) για να έχετε όμορφες διακοπές στην Ελλάδα!