Το επίκαιρο των μηνυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του ’73, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της 42ης Επετείου του Πολυτεχνείου και οι Πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ.

Όπως κάθε χρόνο, το Πολυτεχνείο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό και θα φιλοξενήσει ομιλίες και δράσεις από τις 15 του μηνός, Κυριακή, μέχρι την 17η του μηνός, όταν θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ιστορική πόρτα του Πολυτεχνείου κηρύχθηκε ως μνημείο της εξέγερσης και θα τοποθετηθεί και φέτος για τον εορτασμό, δίπλα από το άγαλμα/μνημείο μπροστά από την ιστορική πρυτανεία.

«Η μετάδοση και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Πολυτεχνείου δεν μπορεί και δεν πρέπει να μουσειοποιηθεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974), Κώστας Μανταίος και πρόσθεσε ότι το Πολυτεχνείο «δίνει το μήνυμα της ενεργού κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής του πολίτη για τη διαμόρφωση της ζωής και της τύχης του».

Απ’ την πλευρά του, ο πρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Γκόλιας, τόνισε ότι σήμερα, η ερμηνεία των συνθημάτων του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να είναι επίκαιρη: Ίσες ευκαιρίες για Παιδεία, εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας και ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

Ακόμη ο κ. Γκόλιας, δράττοντας την ευκαιρία, τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή φοίτηση των φοιτητών και ανέφερε το μεγάλο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, με το ΕΜΠ να λαμβάνει το 25% της χρηματοδότησης που λάμβανε πριν από πέντε χρόνια – δηλαδή, μια χρηματοδότηση 75% μικρότερη, η οποία δεν αρκεί για τα πάγια έξοδα. Ο πρύτανης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την «τραγική μείωση» διδακτικού και τεχνικού προσωπικού, η οποία μαζί με την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, έχουν φέρει το ίδρυμα σε σημείο που «σύντομα το ΕΜΠ δε θα μπορεί να λειτουργεί».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εκδηλώσεις, το διήμερο Κυριακής 15/11 και Δευτέρας 16/11, το συγκρότημα Πατησίων θα ανοίξει στις 9:30 και θα κλείσει στις 21:00. Κατά την 17η Νοεμβρίου, ο εορτασμός θα κορυφωθεί με το καταληκτικό γεγονός της πορείας, η οποία θα ξεκινήσει στις 15:30 και για το λόγο αυτό, το συγκρότημα Πατησίων θα ανοίξει στις 9:30 το πρωί της Τρίτης και θα κλείσει στις 13:00.

Επίσης, κατά τη διάρκεια και των τριών ημερών, θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων και θα προβληθεί η ταινία «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα Γκίνη – ενώ εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί παράλληλα και στη Θεσσαλονίκη. Πιο αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού της 42ης Επετείου του Πολυτεχνείου, αποτελείται από τον ΣΦΕΑ, τις φοιτητικές παρατάξεις, τους συλλόγους φοιτητών του ΕΜΠ, την Πρυτανεία του ΕΜΠ και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, τους συλλόγους διδασκόντων και εργαζομένων του ΕΜΠ, το ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την Προοδευτική Ένωση Μητέρων Ελλάδας.