Την καταδίκη των όσων εξελίχθηκαν χθες, Τρίτη, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας φοιτητών για την παρουσία των αξιολογητών στη σχολή της Νομικής και τη σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκφράζουν οι πρυτανικές Αρχές του πανεπιστημίου, καθώς και το υπουργείο Παιδείας.

«Είναι αυτονόητο ότι οι Πρυτανικές Αρχές και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα καταδικάζουν και έχουν καταδικάσει επανειλημμένα περιστατικά εκφοβισμού (bullying), φαινόμενα βίας και όχλου στους χώρους του Πανεπιστημίου και εκτός αυτού, από όπου και να προέρχονται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ, ενώ προστίθεται ότι «μεμονωμένα περιστατικά “οχλαγωγίας” και εντέλει αντιδημοκρατικού “θορύβου” δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ ακαδημαϊκή πρακτική».

«Στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταφέρνει να παραμένει τουλάχιστον στο 5% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και συνεχίζει σταθερά το έργο του, χάρη στη μεγάλη προσφορά όλης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, κάτω από αντίξοες συνθήκες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του υπουργείου, αναφέρεται ότι η καταδίκη τέτοιων ενεργειών, που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου είναι δεδομένη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», πέντε εξωτερικοί αξιολογητές του ΕΚΠΑ, Έλληνες καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, έγιναν δεκτοί με απειλές, χθες, στη Νομική Σχολή από μερίδα φοιτητών. Ειδικότερα, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι αξιολογητές αποχώρησαν από τη Νομική, αφού συζήτησαν για περίπου μία ώρα με τους φοιτητές προσπαθώντας να κατανοήσουν τη στάση τους, ενώ στη Σχολή Θετικών Επιστημών απειλήθηκαν και αποχώρησαν. Τέλος, δεν παρουσιάστηκαν στη Φιλοσοφική Σχολή, όπως ήταν προγραμματισμένο, υπό το φόβο επανάληψης των περιστατικών.