Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για την ανανέωση των συμβάσεων 177 διοικητικών υπαλλήλων του.

Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ σε περίπτωση απώλειας του μεγάλου και απαραίτητου αυτού αριθμού διοικητικού προσωπικού, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταρρεύσει καθώς θα καταστεί αντικειμενικά αδύνατο να υποστηρίξει το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει έντονα τους 30.000 φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ καθώς οι σπουδές και συνολικά η ακαδημαϊκή του λειτουργία βρίσκεται στον αέρα. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση φανερώνει τις μεγάλες ευθύνες της απελθούσας διοίκησης και σαφώς της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι ενώ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν ότι λήγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν έκαναν τίποτα αφήνοντας εργαζομένους και φοιτητές στην τύχη τους.

Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί προσφέροντας υψηλής ποιότητας εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συγχρόνως μέσα από συνεχείς συναντήσεις με εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους και φοιτητές του ΕΑΠ, γνωρίζει καλά τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει και έχει διαβουλευθεί προτάσεις για την έμπρακτη αναβάθμισή του. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο να αναζητήσει άμεσα χρηματοδοτικές λύσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ και να μην διαταραχθεί η λειτουργία και οι σπουδές των φοιτητών του.