Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκονται στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα και στη Λέσβο, όπου επιχειρείται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών (hotspot), έτσι ώστε να καταγράψουν επιπλέον ανάγκες, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος, οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της νέας Task Force, Μάρτεν Φερβέι, βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία και τις ελληνικές αρχές, έτσι ώστε να καταγράψουν «τις ακριβείς ανάγκες» που ακόμα υπάρχουν προκειμένου να «βελτιώσουν την επιχειρησιακή ικανότητα, για παράδειγμα του κέντρου στη Λέσβο». Οι ανάγκες αυτές αφορούν τόσο «υλικοτεχνική» όσο και «οικονομική» βοήθεια, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για επιπλέον ευρωπαϊκά κονδύλια, η Μ. Αντρέεβα σημείωσε πως εκκρεμεί αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επείγουσα χρηματοδότηση, το οποίο εξετάζουν οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στις αναγκαίες υποδομές. Ανέφερε δε ως παράδειγμα την ανάγκη για μηχανήματα λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, προσθέτοντας πως υπάρχει πρόοδος, καθώς η Γερμανία συνέβαλε με δέκα τέτοια μηχανήματα.