Περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο στο επιβατικό λιμάνι «Απόστολος Παύλος» της Καβάλας και κινήθηκαν με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη μέσω του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ή με τουριστικά λεωφορεία.

Οι πρόσφυγες που στην πλειονότητά τους ήταν Σύριοι και Αφγανοί μετακινήθηκαν στην Καβάλα μέσω των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που εκτελούσαν τα δρομολόγια Χίος – Μυτιλήνη – Λέσβος – Καβάλα.

Σε δηλώσεις του ο ναυτικός πράκτορας Νίκος Μηλιάδης ανέφερε ότι αρχικά, από τα μέσα Ιουλίου, όταν ξεκίνησαν τα πλοία στη γραμμή Χίος – Καβάλα να μεταφέρουν Σύριους πρόσφυγες ο αριθμός τους κυμαίνονταν μεταξύ των 300 – 400 ατόμων ανά δρομολόγιο, όμως σταδιακά ο αριθμός αυτός αυξάνονταν. «Έτσι από τις αρχές Σεπτεμβρίου», σημειώνει, «με τα πλοία «Νήσος Ρόδος» και «Nissos Mykonos» μετακινήθηκαν προς την Καβάλα από 1.500 έως και 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες ανά δρομολόγιο, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό αυτό στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου σε πάνω από 22.000 ανθρώπους, που αποβιβάστηκαν στο «Απόστολος Παύλος».

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του υπεραστικού ΚΤΕΛ Παναγιώτης Τσεντεμεΐδης υπογράμμισε ότι η επιχείρηση το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τους υπολογισμούς έχει εξυπηρετήσει πάνω από 17.000 πρόσφυγες, οι οποίοι κινήθηκαν από το λιμάνι της Καβάλας με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τσεντεμεΐδης υπογραμμίζει ακόμα ότι ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων εξυπηρετήθηκε από τα ταξί, αλλά και τα τουριστικά λεωφορεία.