Έκκληση προς τους αναδόχους έργων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ώστε να ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμότητές τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015, απευθύνει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης, μετά τη δέσμευση του αρμόδιου γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, ότι υπάρχουν διαθέσιμα 4 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή έργων του ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Πρόκειται για τα χρήματα που εγκρίθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου, κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η χώρα μας στη ρευστότητά της. «Το αίτημα που θέλω να υποβάλλω ο ίδιος σε όλους εκείνους που είναι ο ανάδοχοι έργων να επισπεύσουν την κατασκευή τους και να τους βεβαιώσω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα πληρωμής τους μέχρι τέλους του έτους», επισημαίνει ο κ. Παυλίδης.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η ΕΕ περιόρισε τις δαπάνες του τρέχοντος ΕΣΠΑ αποκλειστικά στο 100% της δικής της συμμετοχής, πράγμα που σημαίνει ότι στην Περιφέρεια υπήρξε αυτομάτως μία απομείωση του προγράμματος της τάξης των 68 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι χρήματα προερχόμενα από εθνικούς πόρους και αντιστοιχούν στο 15% περίπου επί του συνολικού προϋπολογισμού.

«Θα πρέπει να τονίσω ότι μετά τα όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι, τη διακοπή ή την καθυστέρηση των έργων από όλους τους αναδόχους, δημιουργήθηκε ένα μείζον ζήτημα καθώς όλα τα έργα της περιόδου 2007-13 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2015, δεδομένου ότι είναι πλέον βέβαιο πως δεν θα δοθεί παράταση. Με αυτά τα δεδομένα, μία καθυστέρηση σε έργα που είχαν χρόνο περαίωσης περί τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, ωθεί τα πάντα προς το έτος 2016», σημειώνει ο κ. Παυλίδης.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κάνει λόγο για 20 μεταφερόμενα έργα τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να καταγγελθούν και τα οποία ανέρχονται σε ένα ποσό της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και για τα έργα «facing», εκείνα δηλαδή που αποπληρώνονται σε δύο περιόδους με αποτέλεσμα να μεταφέρονται στο νέο ΕΣΠΑ πληρωμές ύψους 48,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.

«Όταν περίπου το 1/4 των πόρων του νέου ΕΣΠΑ θα φθάσει να έχει δεσμευτεί από τα μεταφερόμενα έργα, αυτό σημαίνει στρέβλωση των στοχεύσεων στο πρόγραμμα. Εμείς, τρόπο να το αντιμετωπίσουμε αυτό δεν έχουμε», τονίζει ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας έργων, ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, είναι ο άξονας Αρδανίου- Μάνδρας στον Έβρο. Όπως σημειώνει ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, στην κατασκευή αυτού του έργου δεν εμπλέκεται η Περιφέρεια και γίνεται με μελέτη και επίβλεψη της Εγνατίας Οδού και με διαδικασίες που έχει κινήσει και έχει ολοκληρώσει η ίδια η Εγνατία Οδός. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν η ανάπλαση του τεμένους του Βαγιαζίτ στο Διδυμότειχο, και το έργο της διαχείρισης των αποβλήτων της περιφέρειας προϋπολογισμού 9,5 εκατομμυρίων ευρώ.

«Δεν θέλω να έχουμε σε ορισμένα σημεία πολυτέλειες και αλλού υστερήσεις. Έχω δώσει εντολή να επιταχυνθούν όλα τα οδικά έργα που δεν είναι επιλέξιμα στην επόμενη περίοδο έτσι ώστε να πληρώσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο. Η εκτίμησή μου είναι ότι με αυτά τα δεδομένα είμαστε στο 107,5% σε πληρωμές με τον τρόπο που διαμορφώθηκε το πρόγραμμα και εκτιμούμε μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πάμε στο 115% του προγράμματος», επισημαίνει ο κ. Παυλίδης.

Εξηγεί δε, ότι το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο να φύγουμε από την αναπτυξιακή αδράνεια, δηλαδή από την επί χρόνια διατήρηση των ίδιων στόχων. «Έχουμε ισχυρές αναδιατάξεις και ισχυρές επανεκκινήσεις. Έχουμε αλλαγή του στρατηγικού μας στόχου», τονίζει και προσθέτει: «Έργα κάτω από 5 εκατομμύρια που δεν είναι επιλέξιμα την επόμενη περίοδο και δεν μπορούν να μεταφερθούν θα πληρωθούν από εθνικούς πόρους».