Θετική αλλαγή νοοτροπίας στο θέμα της οδηγικής ασφάλειας και της κατανάλωσης αλκοόλ από τους Έλληνες οδηγούς διαπιστώνουν τα τελευταία χρόνια οι συμμετέχοντες στη «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα», που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, σε 29 χώρες, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βασιλική Δανέλλη Μυλωνά, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», το οποίο διοργανώνει τη δράση στην Ελλάδα για 9η συνεχή χρονιά, τα τελευταία χρόνια κυρίως οι νέοι οδηγοί (λιγότερο οι μεσήλικες) μειώνουν τη χρήση αλκοόλ κατά τη νυχτερινή διασκέδασή τους, ενώ αυξάνονται αυτοί που επιλέγουν για τη βραδυνή έξοδό τους την ασφάλεια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αντί του ΙΧ.

Χθες, 400 νεαροί εθελοντές ενημέρωσαν κυρίως συνομηλίκους τους έξω από 30 νυχτερινά κέντρα σε 24 πόλεις της χώρας, για τον ολέθριο συνδυασμό αλκοόλ-οδήγησης και ζήτησαν από τον «οδηγό της παρέας» να μην καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ώστε να επιστρέψει με ασφάλεια η παρέα. Το αποδέχτηκαν 2.400 οδηγοί, οι οποίοι φόρεσαν ειδικό βραχιολάκι για να είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμοι. Το μήνυμα της βραδιάς ήταν «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Οι τέσσερις στους πέντε τήρησαν την υπόσχεσή τους ενώ μόνο σε ποσοστό 15%-20%, από τους 1.800 που έκαναν αλκοτέστ (με αλκοολόμετρα που διέθεσε η Τροχαία) όταν ολοκληρώθηκε η διασκέδαση, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Από αυτούς, τα 2/3 ήταν άνδρες και το 1/3 γυναίκες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπέρβαση των ορίων ήταν μικρή, ενώ μόνο τέσσερις τα είχαν «τσούξει».

Από τους ελέγχους που έγιναν προκύπτει ότι οι Αθηναίοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της οδηγικής ασφάλειας, καθώς ήταν αυτοί με τα λιγότερα περιστατικά υπέρβασης των ορίων στα αλκοτέστ. Λίγο έως καθόλου αλκοόλ κατανάλωσαν, επίσης, και οι θαμωνες των κέντρων σε Σέρρες, Καλαμάτα και Αμαλιάδα. Στον αντίποδα, περισσότερο οινόπνευμα καταναλώθηκε σε Πάτρα, Χαλκίδα, Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη, Μέγαρα και Κέρκυρα.

«Τα πρώτα χρόνια οι περισσότεροι αρνούνταν να φορέσουν το βραχιολάκι και να κάνουν αλκοτέστ, ενώ σχεδόν αδιαφορούσαν όταν τους ενημερώναμε για τις συνέπειες του αλκοόλ στην οδηγική συμπεριφορά. Αυτό έχει αλλάξει. Πλέον, οι πολίτες αναγνωρίζουν την προσπάθειά μας και δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν σχετικά» υπογράμμισε η κα. Δανέλλη Μυλωνά.