«Επίσημη πρώτη» σήμερα για το Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών και προσφύγων της Λέσβου, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις συμφωνίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν σήμερα και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κέντρου ο Έλληνας επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν και τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η λειτουργία του πρώτου hotspot στη Λέσβο «σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

Τη Λέσβο επίσης, χθες και σήμερα, επισκέφθηκαν ο διευθυντής τη FRONTEX Φαμπρίς Λεγγέρι αλλά και ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέα Ριγγόνι, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτο Φιλιππάκο.