Τον κίνδυνο να χαθούν 17 εκατ. ευρώ λόγω μη έγκαιρης συμβασιοποίησης έργων του ΕΣΠΑ που αφορούν στο χώρο της Υγείας για τη Θεσσαλία, επισήμανε και σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη υγειονομικών φορέων προκειμένου να υπογραμμίσει το επείγον του θέματος, καθώς το ΕΣΠΑ λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα, ο κ. Αγοραστός κάλεσε τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, την 5η ΥΠΕ αλλά και τις ανάδοχες εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν τις προμήθειες του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε «συστράτευση», προκειμένου να «γίνουν τα αδύνατα δυνατά» και να μη χαθούν εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ από τις δομές δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία.

Επί του παρόντος όμως η κατάσταση, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Αγοραστός, είναι οριακή, καθώς από τον προϋπολογισμό 32,5 εκατ. ευρώ για 43 έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2007-2013, μόλις τα 15,5 εκατ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί και έχουν γίνει πληρωμές περίπου 10,2 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει ένας «αγώνας δρόμου» μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ώστε να μη χαθούν συνολικά 17 εκατ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στη δημόσια υγεία της Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, Νέστορας Αντωνίου, υπογράμμισε το πρόβλημα που υπάρχει με τη μη ύπαρξη διοικήσεων στα νοσοκομεία, κάτι που δημιουργεί θέμα, όπως είπε, με τις υπογραφές στις συμβάσεις. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η 5η ΥΠΕ ολοκλήρωσε το διαγωνισμό για τα ασθενοφόρα και έχει στη διάθεσή της 12 καινούργια. «Έχω την αίσθηση ότι πολλά πράγματα με το νέο ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ) πρέπει να αλλάξουν. Για παράδειγμα, να δούμε και πολιτικά τη χρονοβόρα διαδικασία με τις δικαστικές ενστάσεις. Αυτά πρέπει να συντομευθούν» σημείωσε.

Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Κώστας Καραμπάτσας, παρατήρησε ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, στο πλαίσιο της οποίας ενωμένοι όλοι σαν μία γροθιά αγωνίζονται για να περισώσουν ό,τι προλάβουν. «Είναι ένας αγώνας για το καλό της δημόσιας υγείας, για την αναβάθμιση των υποδομών ώστε να μετρήσουμε στο τέλος του ΕΣΠΑ το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.