Δύο νέα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ξάνθης, σε δύο εκτροφές στο Νέο Εράσμιο Ξάνθης, μόλις 10 χλμ. από το Μοναστηράκι Κεραμωτής (Δήμος Νέστου), όπου είχε εμφανιστεί η ζωονόσος πριν από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα τη θανάτωση 85 βοοειδών.

Αύριο πρόκειται να θανατωθούν τα βοοειδή στις δύο κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τη ζωονόσο, οι οποίες αριθμούν 20 και 45 ζώα αντίστοιχα, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των ζώων σε όσες μονάδες βρίσκονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Σωτήρης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.500 βοοειδή στη συγκεκριμένη περιοχή του Δήμου Νέστου, ενώ καθημερινοί είναι οι έλεγχοι της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπάλληλοι της οποίας προχωρούν σε τακτικές δειγματοληψίες.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι δε θα πρέπει να υπάρξει ανησυχία στους κτηνοτρόφους και τους πολίτες, καθώς οι υπηρεσίες συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς, ενώ σημείωσε ότι σήμερα θα βρίσκονται στην Κτηνιατρική Υπηρεσία τα εμβόλια που παρήγγειλαν οι κτηνοτρόφοι της Καβάλας, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα παραληφθούν άλλα 20.000 εμβόλια, τα οποία παρήγγειλε η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για την κατασταλτική αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ν’ απαγορεύει τη μεταφορά παραγώγων ή μεταποιημένων προϊόντων από τις πληγείσες περιοχές και συμπλήρωσε ότι αναμένεται νέα οδηγία το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ το μόνο που απαγορεύεται, όπως κρίνεται φυσιολογικό, είναι η μεταφορά ζώντων ζώων.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως μια από τις δυσκολότερες της τελευταίας 10ετίας, με την εμφάνιση αρκετών ζωονόσων, όπως της ευλογίας ή του καταρροϊκού πυρετού και τώρα της οζώδους δερματίτιδας, συμπληρώνοντας ότι είναι θετικό ότι χειμωνιάζει και ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες εξάπλωσης της ασθένειας.

Τέλος, αναφορικά με τη μετάδοση της οζώδους δερματίτιδας, αυτή είναι πιθανότερο, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, να εξαπλώνεται από τα αποδημητικά πουλιά, που μετακινούνται μεταξύ των υδροβιοτόπων και των βοσκοτόπων και σε μικρότερο ποσοστό από τα κουνούπια ή τις αλογόμυγες.