Βασικό σενάριο αποτελεί πλέον η μείωση των συντάξεων και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τη μείωση θα προτείνει το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα προκειμένου να μετρηθεί ως ισοδύναμο για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις μειώσεις στον ΟΓΑ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Στο αρμόδιο υπουργείο θέλουν να αποφύγουν τα τρία μέτρα που έχουν μπει στο μνημόνιο και για αυτό έχουν έτοιμο το σενάριο που θα προτείνουν άμεσα στους δανειστές, το οποίο προβλέπει μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα με νέο τρόπο υπολογισμού του ψαλιδίσματος.

Ειδικότερα χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ποιες θεωρούνται υψηλές συντάξεις για την ηγεσία λέγοντας ότι στα ποσά μέχρι τα 1.500 ευρώ θεωρούνται ότι ανήκουν οι μικρές και οι μεσαίες συντάξεις, επομένως αν πέσει το ψαλίδι, αυτό θα αφορά όσες είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ και μάλιστα επί του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Πληροφορίες λένε ότι το τποτργείο προσανατολίζεται σε μια κλιμακούμενη μείωση που θα ξεκινά με χαμηλό ποσοστό και θα ανεβαίνει όσο υψηλότερα είναι και τα ποσά που παίρνουν οι συνταξιούχοι. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση, το ποσοστό μείωσης μπορεί να είναι από 3% ως 6% στα ποσά άνω των 1.500 ευρώ και αυτό γιατί το ποσό που θα πρέπει να εξοικονομηθεί για φέτος από περικοπές συνταξιοδοτικών δαπανών είναι κοντά στα 450 εκατ. ευρώ. Αν δεν εξασφαλιστεί το απαραίτητο ποσό από το ψαλίδι στις υψηλές συντάξεις τότε οι περικοπές θα επεκταθούν και στα ποσά μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ.

Ωστόσο το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα τρία μέτρα που υπέγραψε για το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις του ΟΓΑ και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είναι πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων και μάλιστα από τα 1.000 ευρώ. Αυτή τη φορά όμως ως σύνταξη των 1.000 ευρώ μεικτά θα θεωρείται το άθροισμα των συντάξεων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Έτσι το ψαλίδι δεν αποκλείεται να φτάσει στο 10 – 11%. Δηλαδή για παράδειγμα ένας συνταξιούχος με μεικτή σύνταξη 1.300 ευρώ (κύρια και επικουρική) θα χάσει πάνω από 100 ευρώ το μήνα μεικτά, δηλαδή περίπου μία σύνταξη το χρόνο…