Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα κορυφωθούν την προσεχή Κυριακή το πρωί, οι εκδηλώσεις για την 194η επέτειο άλωσης της Τριπολιτσάς, από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στις 23 Σεπτεμβρίου 1821, εδραιώνοντας την ανεξαρτησία της Ελλάδος, μιας και η Τρίπολη αποτελούσε το διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Πελοπόννησο.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με την παράδοση επτά πορτρέτων του Γέρου του Μοριά, που έχουν φιλοτεχνήσει έξι γνωστοί Αρκάδες εικαστικοί και εκτίθενται για πρώτη φορά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης και τα οποία εφεξής θα κοσμούν την Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης.

Ακολούθως, την προσεχή Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα τέχνης Κούρος τα εγκαίνια έκθεσης του εικαστικού-δημιουργού Δημήτρη Ταλαγάνη, με θέμα «Ταλαγάνης 1965-2015: Εικαστική αναδρομή, Ιονίας Γαία, Χαίρε!». Πρόκειται για μια πρωτότυπη εικαστική οπτικοακουστική εγκατάσταση στην οποία «η κιβωτός της ιστορικής μνήμης, διαπλέει τους δρόμους της θάλασσας της Μεσογείου και του Αιγαίου» και είναι αφιερωμένη στο επίκαιρο ζήτημα των προσφύγων και της προσφυγιάς.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα εγκαίνια θα κάνει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 11 Οκτωβρίου.

Το Σάββατο το πρωί, στο ιστορικό Λιμποβίσι, θα πραγματοποιηθούν τιμητικές εκδηλώσεις για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, θα παρουσιαστεί το Πανόραμα της Άλωσης της Τριπολιτσάς, απ’ το μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών Γιώργο Πραχαλιά.

Στην εκδήλωση θα αποτυπωθεί η συνολική οπτική της Άλωσης, μέσα από την ιστορική αφήγηση και τη λαογραφική παρουσίαση της ροής του χρόνου στην Αρκαδία. Από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, μέχρι την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821, καθώς και η καθοριστική της επίδραση στην εδραίωση της Εθνικής Παλιγγενεσίας και στην ταυτότητα του νεότερου ελληνισμού. Σημαντική συνδρομή σε αυτή την εκδήλωση έχει η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης, «Στρατηγός Πλαπούτας και Αγωνιστές», ενώ η λαογραφική παρουσίαση θα γίνει μέσα από παραδοσιακούς χορούς και καπεταναίικα τραγούδια από την καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής, Μύριαμ Μαρίνου.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση της πολεμικής και αστικής ενδυμασίας, του οπλισμού και των παρελκόμενων των αγωνιστών του 1821, από τον Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας.

Την Κυριακή το πρωί, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσώπου της κυβέρνησης και των πολιτικών, στρατιωτικών και δικαστικών αρχών της πόλης, του νομού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακολούθως στο μνημείο Αρχιερέων και Προκρίτων στην πλατεία Άρεως θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα καταθέσει στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στρατιωτικών, μαθητικών και πολιτικών τμημάτων.