Για «εργασιακό μεσαίωνα στο ΕΚΠΑ» κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωση της με αφορμή το νέο έντυπο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) το οποίο αναφέρεται σε «σύναψη σύμβασης φυσικού προσώπου» με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι το εν λόγω έντυπο ουσιαστικά καλεί τους συμβασιούχους εργαζομένους να υπογράψουν και να αποδεχθούν ότι: α) Δεν δημιουργείται οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το ΕΚΠΑ. β) Η εργασία τους δεν καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. γ) Παραιτούνται από κάθε δικαίωμα ή έγερση αξίωσης που σχετίζεται με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. δ) Συμφωνούν ότι «το ΕΚΠΑ έχει το δικαίωμα να καταγγείλει» τις συμβάσεις τους αζημίως, με προειδοποίηση 15 ημερών.

Η ΑΔΕΔΥ θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να ζητείται από τους εργαζόμενους να δηλώσουν ότι με την πρόσληψή τους δεν δημιουργείται καμιά σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους. Καταγγέλλει επίσης ότι η διοίκηση του Ιδρύματος προχώρησε στην ανάρτηση με κάθε επισημότητα του εντύπου αυτού στην ιστοσελίδα του ΕΛΚΕ, συμπεριφερόμενη όπως κάθε εργοδότης που επιδιώκει να διασφαλίσει τα συμφέροντά του ενάντια σ’ αυτά των εργαζόμενων. Παράλληλα, οι συμβασιούχοι ειδοποιούνται αρμοδίως ότι περνάνε όλοι στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ) άμεσα.

Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων συναδέλφων της και στηρίζει «κάθε κίνηση αντίστασης ενάντια στην αθλιότητα του νέου καθεστώτος εργασίας, που θυμίζει το απαράδεκτο καθεστώς ειλώτων υπεργολαβίας».