Τις ανάγκες των προσφύγων στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, ώστε να τεκμηριώσει τις εισηγήσεις της προς τη Διεθνή Ομοσπονδία, τόσο για το ύψος της απαιτούμενης οικονομικής ενίσχυσης όσο και για την οργάνωση των κλιμακίων των εθελοντών, κατέγραψε αντιπροσωπεία κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή της Ειδομένης.

«Μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης, που κάλυψε την τετράμηνη χρονική περίοδο από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, λάβαμε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου περίπου 300.000 ελβετικά φράγκα και μπορέσαμε να διανείμουμε 10.000 πακέτα στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός. Με τη νέα χρηματοδότηση που ζήτησε ο Οργανισμός, -όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός- θα δοθεί η δυνατότητα στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να καλύψει επιπλέον 45.000 μετανάστες, μέσω της διανομής, φαγητού, νερού και ειδών προσωπικής υγιεινής. «Το ποσό που θα συγκεντρωθεί, δηλαδή 2,7 εκατομμύρια ευρώ, θα διατεθεί επίσης σε παροχή έκτακτης υγειονομικής περίθαλψης, σε υπηρεσίες επανασύνδεσης οικογενειών και σε δράσεις ψυχοκοινωνικής στήριξης» διευκρίνισε ο κ. Αυγερινός.

Επίσης, συνεχίζεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στις εγκαταστάσεις του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι..

Συμμετοχή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Φαρμακονήσι

Στο μεταξύ άμεση ήταν η κινητοποίηση της Διεύθυνσης Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μετά το τραγικό συμβάν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όπου σκάφος το οποίο μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πλέον των 34 ατόμων. Στέλεχος της Διεύθυνσης πρόκειται να μεταβεί στη Λέρο, όπου βρίσκονται οι διασωθέντες του ναυαγίου για την επιτόπου παρακολούθηση της κατάστασης. Παράλληλα, η ιατροδικαστική ομάδα της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού μεταβαίνει στη Ρόδο, όπου έχουν μεταφερθεί οι νεκροί.

Στόχος της κινητοποίησης είναι να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι ανάγκες επικοινωνίας των διασωθέντων και η λήψη ειδικών αιτήσεων, αφενός μεν για τον προσδιορισμό των αγνοούμενων, αφετέρου δε για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των θυμάτων και την ενημέρωση των οικείων τους.