«Το παιδί μου γύρισε στο σπίτι έχοντας πολλούς καινούργιους φίλους, αλλά το κυριότερο έχοντας πλέον φίλο του τον Χριστό», «στην κατασκήνωση πιάσαμε το σφυγμό των εφήβων και αυτοί μας αντάμειψαν ηθικά, δημιουργώντας έναν πρωτόγνωρο παλμό πνευματικής αγωνιστικότητας», είναι ενδεικτικές δηλώσεις-μαρτυρίες μεταξύ άλλων θετικών σχολίων γονέων, κηδεμόνων και άλλων οι οποίοι άμεσα ή έμμεσα βίωσαν τη φιλοξενία περισσότερων από 800 ατόμων στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, την περίοδο του καλοκαιριού.

Μάλιστα, όσοι είχαν εμπειρία των προηγούμενων ετών στο Ίδρυμα «Κέντρο Παιδείας, Πολιτισμού και Εθελοντισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ”Η Αγία Φιλοθέη”» επισήμαναν την αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών τόσο στις υποδομές, το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, τις εκδηλώσεις όσο και στις πνευματικές ευκαιρίες που τους δόθηκαν.

Το πρόγραμμα των κατασκηνώσεων ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες καθεμιάς από τις οκτώ περιόδους και περιείχε πολλές δραστηριότητες, όπως αθλοπαιδιές, χειροτεχνίες, παραδοσιακούς χορούς, μαθήματα θεάτρου, αγιογραφίας, παρασκευής άρτου, μαγειρικής, ψηφιδωτού, αρχιτεκτονικής, ιστορίας και πολιτισμού, κηπουρικής κ.ά.

Στις 22 Ιουνίου η κατασκήνωση υποδέχθηκε τα παιδιά από το «Δημήτρειον» Ίδρυμα, στις 30 Ιουλίου φιλοξενήθηκαν υποψήφιοι και νέοι, πρόσφατα χειροτονηθέντες, στις 22-28 Αυγούστου φιλοξενήθηκαν 50 παιδιά από την Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης της Ουκρανίας, κατά την επίσκεψή του στις κατασκηνώσεις, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό και το θαυμασμό του για την άψογη οργάνωση και την ποιότητα των παροχών.

Το πνευματικό έργο της κατασκήνωσης ενίσχυσαν με τις πνευματικές και επιστημονικές γνώσεις τους αρκετοί ιερείς και στελέχη των ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ δεν έλειψαν και οι εθελοντές.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε απολογιστική συνάντηση με τα στελέχη της κατασκήνωσης επαίνεσε τον καθένα ξεχωριστά και τόνισε ότι «κάθε προσπάθεια στέφεται με επιτυχία όταν είναι συλλογική, αλλά πίσω από κάθε υγιή συλλογικότητα υπάρχει μια ικανή προσωπικότητα».