Πρωτοβουλία για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, από τα οποία μπορούν να βρουν δουλειά 5.300 άνεργοι στη Θεσσαλία, αναλαμβάνει η Περιφέρεια.
Οι θέσεις του προγράμματος ανά νομό είναι Λάρισας, 1700, Μαγνησίας 1.370, Τρικάλων 1.170 και Καρδίτσας 1.060.
Τις επόμενες ημέρες με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη συγκαλείται ευρεία σύσκεψη στην οποία καλούνται όλοι οι φορείς, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις, δηλαδή σωματεία, ιδρύματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επαγγελματικές ενώσεις που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (εξαιρούνται το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ εποπτευόμενα από το κράτος, οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά τους πρόσωπα).
Σύμφωνα με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», οι φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα επιχορηγούνται για την απασχόληση των ωφελούμενων που θα απασχολούνται σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δικαιούχων. Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο ποσό των 25,00€ και όχι πλέον των 625 ευρώ μηνιαίως.
Η εργασία μετριέται σε ανθρωπομήνες ανά ειδικότητα, έως 5 μήνες σε χρονικό διάστημα 12 μηνών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης για την Θεσσαλία είναι 17,4 εκ. ευρώ και κατανέμεται ως ακολούθως, ανά περιφερειακή ενότητα :
Μαγνησίας 4.495.312
Λάρισας 5.578.125
Τρικάλων 3.839.062
Καρδίτσας 3.478.125
(όπως πληροφορεί το Υπουργείο, η κατανομή των κονδυλίων προέκυψε με βάση την απογραφή).
Με βάση τα ποσά ανά ωφελούμενο, προκύπτει ότι δύνανται να απασχοληθούν άτομα 5.300:
Μαγνησία: 1.370
Λάρισα: 1.700
Τρίκαλα: 1.170
Καρδίτσα: 1.060
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στους Δικαιούχους φορείς, μέσω της πρόσληψης ατόμων για την υλοποίηση έργων κοινωφελούς χαρακτήρα σε συνεργασία με συμπράττοντες φορείς (ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ με κοινωφελείς σκοπούς δράσης) με τους οποίους θα υπογράψουν Μνημόνιο συνεργασίας (συνοπτικό επιχειρησιακό σχέδιο) .
Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν τοπικό χαρακτήρα και μπορούν ενδεικτικά να περιλαμβάνουν:
-έργα κοινωφελούς χαρακτήρα και φροντίδας όπως π.χ. διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση,
-δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλους, καθαριότητα παραλίων περιοχών, καθαρισμούς και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις ρεμάτων κλπ
-υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κλπ
-κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού,
-δράσεις για παιδιά και νέους, εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές και παιδιά, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,
-δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κ.α
Πηγή: larissanet.gr