Μια τραγωδία εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, όταν η φωτιά που ξέσπασε σε ισόγειο κτίριο πήρε γρήγορα διαστάσεις, καλύπτοντας στους μαύρους καπνούς το νοσοκομείο και προκαλώντας τον θάνατο τριών ασθενών και τον τραυματισμό άλλων τόσων. Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία μιας γυναίκας που βρέθηκε στο νοσοκομείο για να επισκεφτεί συγγενικό της πρόσωπο, η οποία ανέφερε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βρίσκονταν στην αίθουσα όπου ξέσπασε η πυρκαγιά ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και κλειδωμένοι στον θάλαμο, καθώς επρόκειτο για βαριά ψυχιατρικά περιστατικά.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 16:30 της Παρασκευής στο ισόγειο του κτιρίου, στην αίθουσα όπου φιλοξενούνταν βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, και επεκτάθηκε σταδιακά. Η Πυροσβεστική εκκένωσε πτέρυγα του Ιδρύματος και κατάφερε να απεγκλωβίσει αρκετά άτομα. Λίγο πριν τις 18:30 η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ στο νοσοκομείο μετέβη ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Θανάσης Δημόπουλος.

Υπεύθυνος για τη φωτιά φέρεται να είναι ένας ασθενής, για τον οποίο οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του νοσοκομείου συνολικά 30 αναφορές, επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του νοσοκομείου, Νίκο Παναγούλη, ο ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και, όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένο ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του, προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Βάσει της μαρτυρίας της γυναίκας, ο ασθενής που φέρεται να έβαλε τη φωτιά ήταν συνήθως δεμένος, ωστόσο, σήμερα τον είχε επισκεφτεί η μητέρα του και όπως ανέφερε για λίγη ώρα βρέθηκε ελεύθερος εκτός του δωματίου του. Ο εν λόγω ασθενής, σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία της γυναίκας, βρήκε έναν αναπτήρα και έβαλε τη φωτιά.

Η ίδια ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να απεγκλωβιστούν τα τρία άτομα από τα δωμάτιά τους καθώς όλες οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και εκείνοι ήταν δεμένοι. Όπως ανέφερε οι πυροσβέστες έσπασαν πολλά παράθυρα προκειμένου να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν, ενώ οι νοσηλεύτριες αδυνατούσαν να βοηθήσουν, καθώς οι πυροσβέστες τις είχαν βγάλει έξω λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας και των αναθυμιάσεων.

Η ανακοίνωση του ΕΚΑΒ

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του ΕΚΑΒ με 5 ασθενοφόρα, 2 μηχανές και 1 όχημα μικρού όγκου κατά το συμβάν της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί), για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ, δέχθηκε κλήση στις 17:00 σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην πτέρυγα Χρονίων Παθήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί.

Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο, βρισκόμενο σε κοντινή απόσταση, αφίχθη στο σημείο του συμβάντος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (17:01). Παράλληλα, το Συντονιστικό Κέντρο αξιολογώντας τα στοιχεία, κινητοποίησε τέσσερα (4) ακόμη ασθενοφόρα, δύο Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης, αλλά και ένα αυτοκίνητο Μικρού Όγκου με γιατρό, τα οποία και μετέβησαν σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο.

Το ΕΚΑΒ, ενημερώθηκε από τους γιατρούς του ΨΝΑ για την ύπαρξη τριών νεκρών ατόμων, αλλά και δύο τραυματιών (ενός εγκαυματία και ενός με αναπνευστικά προβλήματα). Οι δύο σοβαρά τραυματίες, κατόπιν της αξιολόγησης της σοβαρότητας της κατάστασης τους από το ΕΚΑΒ, διεκομίσθησαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», το οποίο τέθηκε σε ετοιμότητα (χωρίς να εφημερεύει) σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Ο τρίτος τραυματίας μεταφέρθηκε τελικά στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr…

eeo98q60

lausdfafp1

lausdfafp2

lausdfafp3

lausdfafp4

FDNAFS1

FDNAFS2

ΦΩΤΙΑ ΔΑΦΝΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΦΩΤΙΑ ΔΑΦΝΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

ΦΩΤΙΑ ΔΑΦΝΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

 

 

Βίντεο-Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος