Επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς επικαλείται η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας στην απόφαση του να εγκρίνει την κατ εξαίρεση πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  .

Η επιτροπή αποφάνθηκε ότι η πρόσληψη των εκπαιδευτικών κατά την προεκλογική περίοδο «χρήζει άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενόψει, μάλιστα, των κενών θέσεων που υπάρχουν και οι οποίες πολλαπλασιάσθηκαν από την αποχώρηση για διάφορους λόγους 3.339 μόνιμων εκπαιδευτικών το πρώτο εξάμηνο του 2015». Έτσι, «λαμβάνοντας   υπόψη ότι το τρέχον σχολικό και διδακτικό έτος άρχισε την 1.9.2015 και θα συνεχίζεται καθ’ όλο το χρονικό διάστημα από την προκήρυξη των εκλογών (28.8.2015) έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης που θα προκύψει, η επιτροπή κρίνει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου για τη διενέργεια των υπηρεσιακών μεταβολών που ζητούνται»,   του εκπαιδευτικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η επιτροπή άναψε το πράσινο φως για  τη συνέχιση και ολοκλήρωση  των διαδικασιών πρόσληψης ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού για τα 29 Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης  του ΟΑΕΔ, τις 51 Επαγγελματικές Σχολές, αλλά και τις λοιπές Σχολές του οργανισμού.

Νέα αιτήματα

Την ίδια ώρα, στο ΣτΕ κατατέθηκαν οκτώ νέα αιτήματα για κατ εξαίρεση προσλήψεις, μεταξύ αυτών του υπουργείου  Εσωτερικών για  7.030 άτομα για βρεφονηπιακούς των ΟΤΑ αλλά και του υπουργείου Υγείας  στο πλαίσιο αντιμετώπισης  του έντονου μεταναστευτικού ρεύματος και την κάλυψη  κενών στα νοσοκομεία της χώρας,. Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Υγείας ζητεί την πρόσληψη 330 γιατρών, άγνωστο αριθμό αγροτικών γιατρών, 260 νοσηλευτών, κ.λπ. Ακόμη, η ΔΕΗ ζητεί την πρόσληψη 579 ατόμων.

Επίσης:

-Ο Δήμος Αθηναίων ζητεί την πρόσληψη 165 ατόμων (παιδοκόμων, βρεφονηπιοκόμων, μαγείρων, προσωπικό καθαριότητας, κ.λπ.)  με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για στελέχωση και λειτουργία των παιδικών σταθμών του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

-Ο Δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου ζητεί την πρόσληψη 32 ατόμων (βρεφονηπιοκόμων, εργατών καθαριότητας, κ.λπ.) για   στελέχωση του Οργανισμού Κοινωνικών Υπηρεσιών.

-Ο Δήμος Καρπενησίου ζητεί την πρόσληψη 2  βρεφονηπιοκόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου  στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

-Τέλος, το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ζητεί την κατ΄ εξαίρεση πρόσληψη καθηγητών με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.