Την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να υπάρξει σταθερότητα και ανάπτυξη με επενδύσεις που θα φέρει θέσεις απασχόλησης, τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση παρουσίασης των συμπερασμάτων της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

«Δεν αρκεί η συνδικαλιστική δράση για να βρεθεί λύση, χρειάζεται πολιτική προοπτική» είπε ο κ. Παναγόπουλος και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να σταματήσουν να “δηλητηριάζουν” το κοινωνικό σύνολο, ενώ αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε να σβήσουν οι πρακτικές των υποσχέσεων που αποδεικνύονται ψεύδη.

Σχολίασε με τη φράση «που ήσουν νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος», τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα και προειδοποίησε πως με το νέο Μνημόνιο υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για τις εργασιακές σχέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, με όσα έχουν συζητήσει οι κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρας και τις «Βαρουφάκειες εξυπνάδες», περί «έξυπνων συλλογικών συμβάσεων».

«Χάσαμε τα αβγά και τα πασχάλια με αυτά που ακούσαμε για το Ασφαλιστικό» παρατήρησε ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στον πρώην γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Γιώργο Ρωμανιά, ενώ απάντησε στις κατηγορίες περί εξαγοράς της ΓΣΕΕ, λέγοντας: «Δεν εξαγοράζεται η ΓΣΕΕ. Έχει μάθει να λέει καθαρά την άποψή της».

Ο κ. Παναγόπουλος είπε πως το νέο Μνημόνιο σημαίνει μια νέα κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους. Γι αυτό τούς κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και το ΕΚΘ, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, την πρώτη μέρα λειτουργίας της 80ής Διεθνούς Έκθεσης.

Σε όσους αναρωτιούνται τι νόημα έχει το συλλαλητήριο την ώρα που υπάρχει μόνο υπηρεσιακή κυβέρνηση και όχι εκλεγμένη, ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ως εξής: «Το συλλαλητήριο είναι η κραυγή αγωνίας όσων έχουν δουλειά γι’ αυτούς που δεν έχουν. Να φωνάξουμε για μια ακόμη φορά: Φτάνει πια».

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και σημείωσε ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης θα φτάσει στο 38% στο τέλος του χρόνου.

Ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γιώργος Αργείτης επισήμανε ότι η ετήσια Έκθεσή του αναδεικνύει ότι απέτυχε η στρατηγική της οικονομικής προσαρμογής με κύριους άξονες τη δημοσιονομική λιτότητα, την εσωτερική υποτίμηση και την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, «τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής και η συρρίκνωση των μισθών και συντάξεων δεν είναι διέξοδος. Αλλά μία από τις αιτίες της κρίσης». Προτείνεται: ο επανασχεδιασμός της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, η ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αποκατάσταση του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων.