«Να υλοποιήσουμε ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατικής ιδεολογίας» ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, κ. Γιάννης Αμανατίδης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στην Νέα Υόρκη.

Ο κ. Αμανατίδης κατήγγειλε την απώλεια «αθώων ανθρώπων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιαιτέρως των Χριστιανών από τις αρχαίες Εκκλησίες της Ανατολής» από «τρομοκρατικές πολιτικο-θρησκευτικές οργανώσεις παρόλο που πολλοί μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες διαφωνούν με την πρακτική εθνοτικών και θρησκευτικών εκκαθαρίσεων την οποία ακολουθούν οι προαναφερθείσες ομάδες».

«Η τραγική αυτή κατάσταση χρήζει ισχυρής διεθνούς ανταπόκρισης» σημείωσε, προτείνοντας «να υλοποιήσουμε ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατικής ιδεολογίας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας, την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των προσφύγων, προς τις διωκόμενες μειονότητες που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη, χωρίς να εξετάζουμε τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την ηλικία, το φύλο ή την εθνοτική τους ταυτότητα, όπως επίσης και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά, στους ανθρώπους με αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και στα πρόσωπα που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους».

Ακολουθεί ολόκληρη η εισήγηση του κ. Αμανατίδη.

Εξοχώτατοι,

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας ως αμιγώς πολιτική οργάνωση κοινοβουλευτικών εκπροσώπων 25 κοινοβουλίων, ομάδων βουλευτών και μεμονωμένων κοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων, υπερασπίζεται το κύρος και την αξιοπρέπεια κάθε πολίτη της γης και τα δικαίωμά του σε ασφαλή και ανθρώπινη διαβίωση. Υπερασπιζόμαστε ακόμη σθεναρά τις αρχές και αξίες του Κοινοβουλευτισμού και την Δημοκρατίας και, συνάμα,  επί είκοσι δύο χρόνια δίνουμε μαρτυρία του Ορθόδοξου Ανατολικού πολιτισμού και του αξιακού του συστήματος, με σύνεση και σαφή πρόθεση συνεργασίας και διαλόγου με κάθε πολιτικό και ιδεολογικό φορέα.

Δική  μας πεποίθησή  είναι ότι η θρησκευτική πολυφωνία είναι βασική αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον οργανισμό μας απασχολούν πολύ σοβαρά οι θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτιστικές διώξεις και καταστροφές, που συμβαίνουν με διαρκώς μεγαλύτερη ένταση νότια της μεσογειακής λεκάνης.

Παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, ζωές αθώων ανθρώπων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιαιτέρως των Χριστιανών από τις αρχαίες Εκκλησίες της Ανατολής, να αφαιρούνται από τρομοκρατικές πολιτικο-θρησκευτικές οργανώσεις παρόλο που πολλοί μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες διαφωνούν με την πρακτική εθνοτικών και θρησκευτικών εκκαθαρίσεων την οποία ακολουθούν οι προαναφερθείσες ομάδες.

Όμως η τραγική αυτή κατάσταση χρήζει ισχυρής διεθνούς ανταπόκρισης. Δεν είναι δυνατόν αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα  στην περιοχή να οδηγούν στον αφανισμό ολόκληρα τμήματα χριστιανών, εκεί στην προαιώνια κοιτίδα τους.

Σας καλούμε όλους και τον καθένα ξεχωριστά  να υλοποιήσουμε ένα συνεχές, συνολικό πρόγραμμα καταπολέμησης του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατικής ιδεολογίας και να αυξήσουμε την υποστήριξή μας, την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των προσφύγων, προς τις διωκόμενες μειονότητες που κατοικούν σε αυτά τα εδάφη, χωρίς να εξετάζουμε τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις, την ηλικία, το φύλο ή την εθνοτική τους ταυτότητα, όπως επίσης και να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά, στους ανθρώπους με αναπηρίες, στους ηλικιωμένους και στα πρόσωπα που έχουν στερηθεί τις οικογένειές τους.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στα δεινά των ανθρώπων.

Τέλος, συμπαραστεκόμαστε σε κάθε είδους πρωτοβουλία, που στοχεύει στην ειρήνευση στην περιοχή όπως αυτή που αναλαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, καλώντας τον επόμενο μήνα ( Οκτώβριο) διεθνή συνάντηση στην Αθήνα με θέμα: « Θρησκευτικός και πολιτιστικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

Νέα Υόρκη, 1/9/2015