Σε τροχιά ανάπτυξης παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει και φέτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Φέτος, αναμένεται να εγγραφούν συνολικά στο Δ.Π.Θ. έως 3.900 φοιτητές, ενώ θα σταματήσει και η αιμορραγία των μεταγραφών που πέρυσι στοίχισε 1.200 απώλειες πρωτοετών φοιτητών σε σύνολο 1.920 εγγεγραμμένων που διέθεταν δικαίωμα μεταγραφής. Οι φετινές μεταγραφές δεν αναμένεται να ξεπεράσουν στο σύνολό τους το 15% όσων εγγραφούν, δηλαδή περίπου 580 φοιτητές.

Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα, η Κομοτηνή διαθέτει 1.200 κλίνες στις εστίες και σε ενοικιαζόμενα από το πανεπιστήμιο διαμερίσματα μέσα στην πόλη, η Ξάνθη 700 και η Αλεξανδρούπολη 450 περίπου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρύτανης του πολυεδρικού Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, που διαθέτει σχολές και τμήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ως λύση στα υφιστάμενα οικονομικά προβλήματα, υποδεικνύει τη διεκδίκηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αποφέρουν και τα μοναδικά διασφαλισμένα χρήματα αυτή την εποχή για το πανεπιστήμιο. Με αυτά, υλοποιούνται τόσο τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όσο και η ομαλή λειτουργία της προπτυχιακής εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το υπουργείο Παιδείας για την παροχή δανείου ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Το Δ.Π.Θ. καλείται να αναπληρώσει ένα μέρος των οικονομικών του απωλειών από την κρατική χρηματοδότηση μέσα από την επέκταση των προσφερόμενων μεταπτυχιακών του προγραμμάτων που φέτος θα ανέλθουν σε 44 σε σχέση με τα 24 της περυσινής ακαδημαϊκής περιόδου.

Μέχρι το 2012 η ετήσια επιχορήγησή του έφθανε στα 13 εκατομμύρια ευρώ, από πέρυσι υπήρξε συμφωνημένη μείωση στα 6,8 εκατομμύρια ευρώ και το πρώτο επτάμηνο του έτους δεν εισέρρευσε στα ταμεία του Δ.Π.Θ. από κρατική χρηματοδότηση ούτε ένα ευρώ. Το ταμειακό υπόλοιπο σήμερα ανέρχεται μόλις στις 20.000 ευρώ, τονίζει ο κ. Καραμπίνης.

«Έχουμε στραφεί να εκμεταλλευτούμε την γεωπολιτική μας θέση. Το Δημοκρίτειο φτιάχνει κομμάτια για δορυφόρους στο διάστημα, πήραμε το έργο της χρονολόγησης των οστών στο τύμβο του Καστά, υποστηρίζουμε πανελλαδικά όλα τα κέντρα ατόμων με εξαρτήσεις. Πήραμε τον διαγωνισμό για να ελέγξουμε όλα τα σχολεία της Ελλάδας για τον προσεισμικό έλεγχο. Έχουμε συνεργασίες με το πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία με κοινό μεταπτυχιακό, κοινά διδακτορικά με το Στρασβούργο, μια νέα συνεργασία ανταλλαγής φοιτητών με την Ρωσία, τρία μνημόνια με την Κίνα, ξεκινάμε συνεργασίες με τουρκικά πανεπιστήμια. Συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια και τους δήμους για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν είμαστε στην άκρη της Ελλάδας. Είμαστε επιστημονικό κέντρο. Θέλουμε να μας αφήσουν να λειτουργήσουμε ώστε το πανεπιστήμιο να είναι αύταρκες και να μην έχει ανάγκη από κανέναν», καταλήγει ο πρύτανης του Δ.Π.Θ.