Ανέβηκαν οι τόνοι στη συζήτηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης, αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν συνεργάζεται, και εκείνος από την πλευρά του της καταλόγισε ότι είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

«Προΐσταμαι σε ένα υπουργείο χωρίς προσωπικό» απάντησε η υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της οι υπηρεσίες ταυτοποίησης και επέδωσε σκοπιμότητες στην επίθεση του κ. Κυρίτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είπε ο κ. Κυρίτσης ότι ο κ. Πανούσης έφερε το πλοίο. Προφανώς από τον μπαμπά του. Δεν γίνονται ταυτοποιήσεις και δεν φταίει ο Πανούσης αλλά η… Χριστοδουλοπούλου».

Παρέμβαση στο θέμα υπήρξε στη συνέχεια και από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ο κ. Δρίτσας απαντώντας στα έντονα παράπονα των δημάρχων για καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών, που σε ορισμένα νησιά ήταν η αιτία να προκληθούν επεισόδια, είπε: «Η αστυνομία δεν μπόρεσε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσουν το προσωπικό στα νησιά και να προμηθεύσουν είκοσι συσκευές ταυτοποίησης που κοστίζουν η κάθε μια 3000 ευρώ».