Το σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) ΑΕ και δήμου Πατρέων, σχετικά με την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου στο δήμο και στους πολίτες της Πάτρας, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας.

Το σχέδιο απεστάλη για διαβούλευση στο δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη, στον Περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα αλλά και στους φορείς της Πάτρας, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία πριν υπογραφεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει.

Με την παρούσα σύμβαση, που η διάρκειά της είναι τριετής, καθορίζεται το πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ του ΟΛΠΑ ΑΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ κατά 100% και του δήμου, για την επίλυση της λιμενικής ζώνης της Πάτρας που θα αποδοθεί στους πολίτες της πόλης αλλά και οι χώροι που ορίζονται.

Στη σύμβαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΛΠΑ ΑΕ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των χώρων γηπέδων κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης, δυνάμει της από 12/12/2002 σύμβαση παραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο.

Επίσης στη σύμβαση συνεργασίας ΟΛΠΑ και δήμου Πατρέων εξαιρούνται τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ανάγκες δημοσίων υπηρεσιών επιχειρήσεων και οργανισμών. Σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται εξάλλου τα τμήματα του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου του λιμανιού που τυχόν θα απαιτούνται από το ελληνικό δημόσιο από καιρού εις καιρόν για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ο δήμος Πατρέων θα έχει το δικαίωμα να αιτείται από τον ΟΛΠΑ ΑΕ την κατασκευή πολιτιστικών και αθλητικών χώρων αλλά και αναπλάσεων ενώ συμφωνείται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στους χερσαίους χώρους του λιμανιού εκτός από αυτών που απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.

Την υποχρέωση διατήρησης της καθαριότητας και ύδρευση των κοινοχρήστων χώρων, αναλαμβάνει ο δήμος Πατρέων.

Όλες οι φθορές βλάβες και η συντήρηση των χώρων που αφορούν τη σύμβασης συνεργασίας εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού από οποιαδήποτε αιτία και αν προέρχονται, αναλαμβάνονται να εκτελεσθούν με προσωπικό και αποκλειστικές δαπάνες του ΟΛΠΑ.

Τέλος, το δημόσιο δικαιούται να ασκήσει το δικαίωμα παρέμβασης στις περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο η την παρούσα σύμβαση.