Μετά την ένταση, τα επεισόδια και τις εικόνες ντροπής στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εξομαλύνεται και η διέλευσή τους γίνεται χωρίς προβλήματα.

Σύμφωνα με παρατηρητές, περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το πρωί στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, απ΄ όπου με τρένα που δρομολογήθηκαν εκτάκτως, με λεωφορεία που ήρθαν από όλη σχεδόν τη χώρα, αλλά και με ταξί, συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι τον επόμενο «σταθμό» τους που είναι το Ταμπάνοβτσε, στο βόρειο τμήμα της ΠΓΔΜ. Από εκεί περνούν τα σύνορα με την Σερβία και εισέρχονται στην πόλη Πρέσεβο, όπου από χθες το βράδυ παρατηρείται συνωστισμός. Το εισιτήριο με το τρένο από τη Γευγελή μέχρι το Ταμπάνοβτσε κοστίζει 10 ευρώ, με τα λεωφορεία κυμαίνεται στα 12 ευρώ , ενώ με ταξί η τιμή ανέρχεται στα 120 ευρώ ανά δρομολόγιο.

Η παρουσία των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα είναι, από το πρωί αισθητά μειωμένη και επιτρέπουν στους πρόσφυγες να περάσουν, ανά ομάδες, τα σύνορα και να κατευθυνθούν πεζή, κατά μήκος των γραμμών, μέχρι το σιδηροδρομικό σταθμό προς την Γευγελή. Στην ουδέτερη ζώνη, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, έχουν εκλείψει πλέον ο συνωστισμός και οι δραματικές και συγκλονιστικές σκηνές των προηγούμενων ημερών.