Τετράωρη στάση εργασίας προκήρυξε για αύριο Τετάρτη 5 Αυγούστου, από τις 14:00 έως τις 18:00, η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος.

Αίτημά της η νομοθετική επίλυση του ζητήματος της σύστασης παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, με βάση τα συμφωνηθέντα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, σε εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό νομοθετικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, αν δεν πραγματοποιηθεί η διοικητική αναδιάρθρωση της ΥΠΑ τώρα και δεν υπάρξει πρόνοια για τους εργαζόμενους και τη δομή της ΥΠΑ είναι ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης της Υπηρεσίας με συνέπειες όχι μόνον εργασιακές, αλλά και διοικητικές, οικονομικές, επιχειρησιακές και εθνικές.

Το σχήμα που προκρίνουν και προτείνανε είναι η δημιουργία ανεξάρτητου και βιώσιμου Παρόχου Αεροναυτιλίας, ως αυτοτελούς δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ο μη ορισμός και η πιστοποίηση του Παρόχου Αεροναυτιλίας είναι δυνατόν να οδηγήσει και σε υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών εναέριας κυκλοφορίας, με δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της χώρας.

Οι Ελεγκτές προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, από πλευράς του υπουργείου Μεταφορών, θα κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχίζοντας από τις 14 Αυγούστου, με δύο τετράωρες στάσεις εργασίας.