Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ασθενείς θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών, καταβάλλοντας από την τσέπη τους το κόστος της εξέτασης και έπειτα θα διεκδικούν την αποζημίωση τους από τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ο Οργανισμός, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, «βρίσκεται σε πλήρη διάλυση», αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους τόσο απέναντι τους ασθενείς όσο και απέναντι στους ιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα.

«Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας, οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασης μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δις ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη τους».

Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι γιατροί λόγω των capital controls οι προμηθευτές τους απαιτούν άμεσα την πληρωμή των αναλώσιμων, με αποτέλεσμα η εξυπηρέτηση των ασθενών από τον ιδιωτικό τομέα «είναι σχεδόν αδύνατη με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ».

Τα αιτήματα της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ είναι η άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης με τον Οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου «να συζητήσουμε από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».