Στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και στη στήριξη και ενδυνάμωση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας στο Ηράκλειο στόχευε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης.

Κατά την ημερίδα αναπτύχθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και υλοποιηθεί για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου, μέσα από την ανάπτυξη και τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εμπορικής κίνησης,

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, κατά την ημερίδα αναφέρθηκε στη ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει ο δήμος στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και την αισθητική αναβάθμιση της παλιάς πόλης και αναφέρθηκε αναλυτικά στον συνοπτικό οδηγό που συνέταξαν οι υπηρεσίες του Δήμου με τις διαδικασίες αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινό στόχος του οδηγού είναι να δοθούν απλές και περιγραφικές οδηγίες στους επαγγελματίες για να λειτουργήσουν την επιχείρηση τους νόμιμα. Ακόμη ο δήμαρχος αναφέρθηκε στον κανονισμό παραχώρησης κοινοχρήστων χώρων, ο οποίος θεσμοθετείται για πρώτη φορά στο Δήμο Ηρακλείου, τονίζοντας ότι με αυτό επιτυγχάνεται η ορθολογικότερη ανακατανομή των παραχωρούμενων χώρων, για τη διασφάλιση καλύτερης προσβασιμότητας και παράλληλα εισάγονται μορφολογικοί κανόνες για τη διαμόρφωση των όψεων των καταστημάτων, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή αναβάθμιση της αισθητικής των κοινοχρήστων χώρων της παλιάς πόλης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι δράσεις σαν αυτές που υλοποιούνται για την οργάνωση του κέντρου της πόλης μας, στοχεύουν στην ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων και στη στήριξη και ενδυνάμωση της αγοράς και της επιχειρηματικότητας στο Ηράκλειο.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε, επίσης, η ιδιαίτερη αξία του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων που εκπονεί ο Δήμος, το οποίο περιλαμβάνει δράσεις και έργα που έρχονται ν’ αντιμετωπίσουν ανάγκες κοινωνικές, ανάγκες σε τεχνικά έργα, ανάγκες αναβάθμισης του φυσικού και του κτιριακού περιβάλλοντος αλλά και δράσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη. Ακόμη επισημάνθηκε ότι για την υλοποίηση μάλιστα του σχεδίου υπάρχει ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Κατά την ημερίδα αντιδήμαρχοι πρόεδροι σωματείων και Συλλόγων αναφέρθηκαν στην ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και της ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.