Την ανάκληση των πρόσφατων νέων απολύσεων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξεύρεση «καθαρής λύσης», που θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και ολοκλήρωση του έργου, ζητούν οι εργαζόμενοι με σημερινή ανακοίνωσή τους.

Παράλληλα, προειδοποιούν ότι θα καταφύγουν σε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να ακυρωθούν «τόσο οι απολύσεις όσο και οι αυθαίρετες μεταβολές των εργασιακών συνθηκών».

Όπως υποστηρίζουν, τέσσερις συνάδελφοί τους απολύθηκαν μία μόλις εβδομάδα μετά την απόρριψη -από τον αρμόδιο υπουργό, Γεώργιο Κατρούγκαλο- του αιτήματος του εργολάβου για ομαδικές απολύσεις.

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο τεχνικό τμήμα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ οι συνάδελφοί τους στο αρχαιολογικό έχουν μπει εκ νέου σε πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας.

«Και σαν κορωνίδα σε όλα αυτά, ταυτόχρονα απολύθηκαν και τέσσερις εργαζόμενοι, διότι δεν συμμορφώθηκαν στις εντολές της κοινοπραξίας σε ό,τι αφορά τις αναγκαστικές άδειες και είχαν το θράσος να αναζητήσουν με νόμιμα μέσα την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών και του επιδόματος αδείας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει: «Περιμένουμε τόσο από την Αττικό Μετρό, κύριο του έργου, όσο και από τους αρμόδιους υπουργούς ΠΟΜΕΔΙ, Εργασίας και Πολιτισμού να παρέμβουν, να επιβάλουν τις αποφάσεις τους και να ανακληθούν οι απολύσεις».

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι δεν εμφανίζονται εντελώς αντίθετοι στο ενδεχόμενο της επαναδημοπράτησης: «Ζητούμε επιτέλους να επικρατήσει η κοινή λογική σε αυτό το έργο και άμεσα να καταλήξουμε σε μια καθαρή λύση, η οποία θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου, όποια και αν είναι αυτή, ακόμα και αν προϋποθέτει την αλλαγή αναδόχου» καταλήγει η ανακοίνωση.