Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έρευνα της δικαιοσύνης για την υπόθεση διακίνησης μεταναστών στην οποία φέρονται να πρωταγωνιστούν ένα στέλεχος της ΕΥΠ και ένας αξιωματικός της ΕΛΑΣ .

Το κατώφλι  του ανακριτή διαφθοράς Κων. Σαριώτη , που χειρίζεται την υπόθεση περνούν οι συνολικά οκτώ κατηγορούμενοι προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για κατηγορίες που αφορούν , κατά περίπτωση τα αδικήματα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης παράτυπων μεταναστών από κερδοσκοπία και της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται επίσης ένας δικηγόρος αλλά και αλλοδαποί υπήκοοι οι οποίοι εμφανίζονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να διακινούσαν επί μακρό χρονικό διάστημα μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών. Επιπλέον, ο αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε μέχρι πρότινος στην Διεύθυνση Αλλοδαπών είναι αντιμέτωπος και με κατηγορίες που αφορούν δωροδοκία καθώς φέρεται να εισέπραττε χρήματα από συγκατηγορουμένους του αλλοδαπούς , προκειμένου να αφήνει ελεύθερους κρατούμενους μετανάστες χορηγώντας τους, άδειες για οικειοθελή αναχώρηση από την χώρα. Το κόστος για μία τέτοια άδεια ήταν περίπου 1500 ευρώ.

Η υπεράσπιση των δυο φερόμενων ως βασικών κατηγορούμενων, πάντως, κάνει λόγο για «στημένη υπόθεση» προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές ,υπηρεσιακές και προσωπικές αντιπαλότητες .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ για την δράση κυκλώματος “διακίνησης μεταναστών από κερδοσκοπία» συνενώθηκε με παλαιότερη  του 2013 με στοιχεία έρευνας της Διεύθυνσης Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛΑΣ μετά από καταγγελίες για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών.

Τέλος ένα ακόμα σκέλος της υπόθεσης ερευνάται από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.