Οι Έλληνες διακρίνονται παραδοσιακά στο τάβλι, έτσι δεν είναι παράξενο που ένας συμπατριώτης μας προγραμματιστής και εξπέρ στο ηλεκτρονικό τάβλι κέρδισε -και μάλιστα για δεύτερη φορά- χρυσό μετάλλιο στον 18ο παγκόσμιο διαγωνισμό επιτραπέζιων παιχνιδιών για προγράμματα υπολογιστών, γνωστό και ως «Ολυμπιάδα Υπολογιστών».

Ο Νίκος Παπαχρήστου, υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας και μεταπτυχιακός υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, διακρίθηκε με τον «Παλαμήδη», ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «έξυπνες συσκευές».

Ο φετινός διαγωνισμός, που διοργανώνεται από τον διεθνή οργανισμό International Computer Games Association (ICGA), διεξήχθη στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Στη φετινή «Ολυμπιάδα» έλαβαν μέρος 108 συμμετέχοντες σε 28 αγωνίσματα. Παράλληλα, διεξήχθη και το 21ο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού σε υπολογιστή.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα καλύτερα προγράμματα από όλον τον κόσμο για δημοφιλή επιτραπέζια παιχνίδια όπως σκάκι, τάβλι, ντάμα κλπ., που συναγωνίστηκαν μεταξύ τους για τον τίτλο του «Ολυμπιονίκη».

Στο αγώνισμα του ταβλιού (backgammon, οι αντίστοιχες ελληνικές «πόρτες»), το πρόγραμμα «Παλαμήδης» που αναπτύχθηκε από τον Ν.Παπαχρήστου, υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Ρεφανίδη, κατάφερε να νικήσει τους αντιπάλους του και να κατακτήσει το «χρυσό» μετάλλιο για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση, όπως ανακοίνωσε το ΙΚΥ.