Στις 15 Σεπτεμβρίου θα συγκληθεί  εκ νέου η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας προκειμένου να επανεξετάσει την  στάση των δικηγόρων σχετικά με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο δικηγορικό σώμα αλλά και στο σύνολο του νομικού κόσμου.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κατά τη διάρκεια της  πολύωρης συνεδρίασης της εστίασε  στο νέο τοπίο που  διαμορφώνεται  μετά την ψήφιση του  Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν, οι δικηγόροι της χώρας, άμεσα σε κινητοποιήσεις βρέθηκε πάνω στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή, ωστόσο, δεν ήταν  λίγοι εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ της άποψης να τηρηθεί στάση αναμονής μέχρι το Φθινόπωρο . Τελικώς, αποφασίστηκε η διατήρηση της απόφασης τους για αναστολή της αποχής από τα καθήκοντα τους.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι δικηγόροι  θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβριο.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν για τους δικηγόρους , εβδομάδα διαβουλεύσεων και πρωτοβουλιών  με αιχμή το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για το οποίο ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς την απόσυρση ή  εναλλακτικά την άμεση διόρθωση των πιο κραυγαλέων αστοχιών του.

Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη καθώς όπως διαπιστώθηκε το επίμαχο νομοσχέδιο ήταν το «σχέδιο Χαμηλοθώρη» δηλαδή αυτό που είχε κατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε αποδοκιμάσθηκε από το 93% του δικηγορικού σώματος αλλά και το σύνολο του νομικού  κόσμου της χώρας. Μάλιστα, οι δικηγόροι , με αφορμή τον νέο Κώδικα είχαν ξεκινήσει αποχή διαρκείας από τα καθήκοντα τους την οποία σταμάτησαν λόγω των εκλογών.

Έτσι, αμέσως μόλις το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ολομέλειας Βασίλη Αλεξανδρή, , συναντήθηκαν με εκπροσώπους των περισσότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον γενικό διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα θέματα αντισυνταγματικότητας που , όπως λένε, εγείρονται καθώς από την εφαρμογή του συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου   προκύπτει ζημία σε βάρος του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών. Ο κ. Αλεξανδρής, μάλιστα, σε τοποθέτηση του ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ,τόνισε, πως η επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, αλλά πλήττει τις αρχές της δίκαιης δίκης και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Τα πυρά των δικηγόρων δέχτηκε και η δήλωση του  υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου  περί «δυνατότητας τροποποίησης» των διατάξεων που μόλις ψηφίσθηκαν καθώς όπως λένε αυτή  έχει «αυστηρώς παρηγορητικό χαρακτήρα». Την ίδια ώρα χαρακτηρίζουν παράδοξο το γεγονός ότι συνεχίζεται η λειτουργία και το έργο της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που ο κ. Παρασκευόπουλος  συνέστησε με προεδρεύοντα τον Αρεοπαγίτη κ. Κράνη αφού όπως υπογραμμίζουν με αυτό τον τρόπο   «παραγνωρίζεται  ότι η εν λόγω επιτροπή έχει ήδη υποβάλει πλήρες σχέδιο προτεινόμενων διατάξεων καθώς και σχετική αιτιολογική έκθεση που, όπως αποδείχθηκε, αγνοήθηκαν επιδεικτικά».